Νέα τραγωδία με μετανάστες
Κόσμος

Νέα τραγωδία με μετανάστες

Περίπου 40 μετανάστες από την Αϊτή εκφράζονται φόβοι ότι πνίγηκαν, όταν το πλεούμενο με το οποίο προσπαθούσαν να φθάσουν στα νησιά Τερκς εντ Κάικος αναποδογύρισε στην Καραϊβική, στα ανοικτά των βόρειων ακτών της Αϊτής, όπως ανακοίνωσε το Λιμενικό Σώμα των ΗΠΑ. Έχουν ανασυρθεί τουλάχιστον 21 σοροί αφότου το πλοίο ναυάγησε χθες Μ. Πέμπτη το πρωί (τοπική ώρα), σύμφωνα με τις αρχές της Αϊτής.

«Το Λιμενικό Σώμα της Αϊτής ανέσυρε 12 επιζήσαντες, αλλά ενημέρωσε ότι 19 άνθρωποι αγνοούνται ακόμη» διευκρίνισε το Λ.Σ. των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του.

Ελικόπτερο του αμερικανικού Λιμενικού Σώματος συμμετείχε το πρωί της Μ. Παρασκευής στις έρευνες για την εύρεση τυχόν επιζώντων, σαρώνοντας τις βόρειες ακτές ανάμεσα στις πόλεις Καπ Αϊτιέν και Πορτ ντε Πε, αλλά δεν βρήκε κανένα ίχνος ζωής.

Σύμφωνα με τις αρχές της Αϊτής, το σκάφος, ένα ιστιοφόρο μεταφοράς εμπορευμάτων, στο οποίο επέβαιναν περίπου 50 άνθρωποι που ήθελαν να φθάσουν στα Τερκς εντ Κάικος, βυθίστηκε κοντά στην παραθαλάσσια πόλη Λε Μπορν.

Το σκάφος πιστεύεται ότι προσπάθησε να γυρίσει πίσω, διότι συνάντησε θαλασσοταραχή, αλλά έπεσε σε ύφαλο.

Μετανάστες από την Αϊτή, την Κούβα και άλλα κράτη της Καραϊβικής προσπαθούν συχνά να πάνε στα Τερκς εντ Κάικος και στις Μπαχάμες, ώστε στη συνέχεια να αποπειραθούν να φθάσουν στο έδαφος των ΗΠΑ, συχνά με παραφορτωμένα και κάθε άλλο παρά αξιόπλοα σκάφη.

Μέσα στους τελευταίους έξι μήνες το Λιμενικό Σώμα των ΗΠΑ λέει ότι έχει διασώσει 309 Αϊτινούς στη θάλασσα. Ο αριθμός αυτός πάντως είναι αισθητά χαμηλότερος από εκείνον της προηγούμενης 12μηνης περιόδου, όταν διασώθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λ.Σ. των ΗΠΑ, 1.103 Αϊτινοί.

Η κυβέρνηση της Αϊτής κάλεσε τους κατοίκους της χώρας να πάψουν να διακινδυνεύουν τη ζωή τους προσπαθώντας να μεταναστεύσουν λαθραία, με επικίνδυνα πλεούμενα και καταδίκασε όσους οργανώνουν τα παράνομα ταξίδια. Ο πρωθυπουργός της Αϊτής Έβανς Πολ εξέφρασε παράλληλα τα βαθιά του συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη του στις οικογένειες των θυμάτων του ναυαγίου σε ανακοίνωσή του.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet