Ναζιστές κατασκόπους χρησιμοποιούσαν οι ΗΠΑ
Print Friendly, PDF & Email
Κόσμος

Ναζιστές κατασκόπους χρησιμοποιούσαν οι ΗΠΑ

Με καθυστέρηση αρκετών δεκαετιών η αμερικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει τώρα ότι οι μυστικές υπηρεσίες της στα χρόνια του ψυχρού πολέμου χρησιμοποίησαν ως κατασκόπους εναντίον της τότε Σοβιετικής Ένωσης χίλιους και πλέον Γερμανούς ναζιστές, γνωρίζοντας ότι οι περισσότεροι από αυτούς ήταν εγκληματίες πολέμου.

Στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία ήταν πασίγνωστο από τις αρχές της δεκαετίας του ΄50 ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποιούσαν αξιωματούχους των χιτλερικών μυστικών υπηρεσιών και των Ες Ες ως κατασκόπους τους, αλλά η Ουάσιγκτον το διέψευδε μονίμως.

Σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ οι “The New York Times” της Δευτέρας 27 Οκτωβρίου αναφέρονται σε έγγραφα κρατικών υπηρεσιών, κυρίως της CIA και του FBI, που αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα και τα οποία αποκαλύπτουν ότι ακόμη και σε περιπτώσεις που το αμερικάνικο υπουργείο Δικαιοσύνης ζητούσε τη σύλληψη ναζιστών οι οποίοι είχαν καταφύγει στις ΗΠΑ, παρενέβαινε κάποια μυστική υπηρεσία και σταματούσε κάθε ενέργεια.

“Η ευρεία χρησιμοποίηση των ναζιστών κατασκόπων έλαβε διαστάσεις στον ψυχρό πόλεμο και υποστηριζόταν από τους δυο τιτάνες των μυστικών υπηρεσιών της δεκαετιας του ’50–τον επί μεγάλο διάστημα αρχηγό του FBI Xουβερ και τον διευθυντή της CIA Ντάλες”, γράφει η εφημερίδα.

Αξιωματικός των χιτλερικών Ες Ες, ο Ότο φον Μπόλσβιγκ, έμπιστος σύμβουλος του διαβόητου Άντολφ Άιχμαν, συγγραφέας Μεθοδολογίου για το πώς πρέπει να τρομοκρατούνται οι Εβραίοι, είχε το 1954 την κάλυψη προσωπικά του τότε αρχηγού τουFBI και αδρανοποιήθηκε η εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης για τη σύλληψή του.

Ένα απόρρητο έγγραφο του 1995 της CIA προς την επιτροπή για τις Πληροφορίες της αμερικανικής βουλής, το οποίο τώρα δόθηκε σε δημοσιότητα, ομολογεί ότι πρώην αξιωματούχοι ναζιστές “χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ ως κατάσκοποι”. Ωραιοποιώντας όσο είναι δυνατόν και αποκρύπτοντας τα στοιχεία ότι πολλοί από αυτούς είναι εγκληματίες πολέμου, το έγγραφο θέλει την CIA να “νίπτει τας χείρας της”. Η Υπηρεσία, γράφει, “δεν έχει συγκεκριμένες αποδείξεις για τη δράση [αυτών των ναζιστών] κατά τον πόλεμο”.

Ο αμερικανικός στρατός, η CIA καθώς και άλλες κρατικές υπηρεσίες “χρησιμοποίησαν τουλάχιστον 1.000 πρώην ναζιστές και συνεργάτες τους ως κατασκόπους και πληροφοριοδότες μετά τον πόλεμο, σύμφωνα με τον Ρίχαρντ Μπράιτμαν, του Αμερικανικού πανεπιστημίου, ο οποίος ήταν μέλος του κυβερνητικού συμβουλίου που έκανε τον καταμερισμό των Γερμανών εγκληματιών πολέμου”, γράφουν οι “NY Times”.

Το 1994 το υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμαζόταν να παραπέμψει σε δική κάποιον συνεργάτη των ναζιστών ονόματι Αλεξάντρας Λιλέικις, εναντίον του οποίου υπήρχαν συγκεκριμένα στοιχειά της CIA ότι με διαταγή του εκτελέστηκαν με πολυβόλο 60.000 Εβραίοι στη Λιθουανία. “Εργαζόταν με την Γκεστάπο στη διάρκεια του πολέμου και πιθανότατα ευθύνεται για την εκτέλεση των Εβραίων στη Βίλνα”, γράφει οι φάκελος του της CIA.

Παρ΄ όλα αυτά η CIA εμπόδισε κάθε ενέργεια εναντίον του. Τον είχε στρατολογήσει το 1952 για κατάσκοπο στην τότε Ανατολική Γερμανία με μισθό 1.700 δολάρια τον χρόνο (εκείνης της εποχής) και δυο χρόνια αργότερα μετακινήθηκε στην Αμερική, πάντοτε στην υπηρεσία της CIA.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet