Να καταργηθεί η στρατιά του Αιγαίου ζήτησε το Βερολίνο από την Τουρκία
zougla.gr
Print Friendly, PDF & Email
Κόσμος

Να καταργηθεί η στρατιά του Αιγαίου ζήτησε το Βερολίνο από την Τουρκία

Τη διάλυση της Στρατιάς του Αιγαίου, δηλαδή της τουρκικής στρατιωτικής δύναμης που αποτελείται από 130.000 στρατιωτικό προσωπικό και που συγκροτήθηκε τον Ιούλιο του 1975 πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Sozcu, το Βερολίνο στην Άγκυρα.

Ως αντάλλαγμα η γερμανική πλευρά προτείνει την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών. Η πληροφορία αυτή δεν έχει επισημοποιηθεί από το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ., ούτε υπάρχει καμία αναφορά σε αυτό το ζήτημα από γερμανικές πηγές που γνωρίζουν λεπτομέρειες για τη γερμανική διαμεσολάβηση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου υπάρχει ως αναφορά στη συνθήκη της Λωζάννης, αλλά, όσον αφορά στα Δωδεκάνησα, η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών αυτών εντάσσεται στο πλαίσιο της συνθήκης των Παρισίων, στην οποία η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος και άρα δεν μπορεί να έχει λόγο στο ζήτημα αυτό.

Για την ιστορία επισημαίνεται ότι πριν από πολλά χρόνια ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου είχε προτείνει στον Τουργκούτ Οζάλ τη διάλυση της Στρατιάς του Αιγαίου με αντάλλαγμα την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Όμως άλλο το κλίμα που επικρατούσε τότε, άλλοι οι συσχετισμοί δυνάμεων στο Αιγαίο τότε και άλλες οι συνθήκες, διεθνείς και περιφερειακές, εκείνη την περίοδο. Άλλωστε η τότε προσπάθεια προσέγγισης του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Τουργκούτ Οζάλ, με εκείνη τη συνάντηση στο Νταβός, ακυρώθηκε στην πράξη με την περίφημη πια φράση του Ανδρέα Παπανδρέου «mea culpa», που ειπώθηκε στην ελληνική Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι η έδρα της Στρατιάς του Αιγαίου στην Τουρκία βρίσκεται στη Σμύρνη και στην τοποθεσία Narlidere, που σημαίνει το ποτάμι των ρόδων.

Πηγή: zougla.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet