Νιγηρία: Τουλάχιστον 13 νεκροί από τριπλή επίθεση καμικάζι
Print Friendly, PDF & Email
Κόσμος

Νιγηρία: Τουλάχιστον 13 νεκροί από τριπλή επίθεση καμικάζι

Δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ακόμη 16 τραυματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής στην πόλη Μαϊντουγκούρι, πρωτεύουσα της Πολιτείας Μπόρνο της Νιγηρίας, όταν τρεις βομβίστριες – καμικάζι πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία είχαν ζωστεί.

Η πρώτη βομβίστρια «πυροδότησε τη ζώνη με τα εκρηκτικά που φόραγε στις 21:45 (23:45 ώρα Ελλάδας) σε ένα μικρό εστιατόριο στον δρόμο, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους», ανέφερε πηγή προσκείμενη στον στρατό υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι «λίγα λεπτά αργότερα», η δεύτερη βομβίστρια – καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά της στην ίδια συνοικία, τη Μούνα Γκάρατζ, μπροστά σε καταυλισμό εσωτερικά εκτοπισμένων πολιτών, τραυματίζοντας αρκετούς ανθρώπους.

Ακόμη μία βομβίστρια – καμικάζι πυροδότησε τη ζώνη της, που όμως δεν λειτούργησε κανονικά, με αποτέλεσμα να μην τραυματιστεί κανείς άλλος και να σκοτωθεί μόνο η ίδια.

Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε στέλεχος παραστρατιωτικής οργάνωσης στην πόλη, που μίλησε επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Διευκρίνισε πως οι τραυματίες από τις πρώτες δύο επιθέσεις είναι 16.

Νωρίτερα είχε κηρυχθεί συναγερμός στην πόλη διότι έγιναν αντιληπτά μέλη της Μπόκο Χαράμ που κινούνταν προς αυτήν.

Η Μαϊντουγκούρι, όπου ιδρύθηκε η τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, έχει επανέλθει σε σχετικά φυσιολογικούς ρυθμούς, παρά τις σποραδικές επιθέσεις που υφίσταται. Αντίθετα η πόλη Κοντούγκα, είκοσι χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Πολιτείας, αποτελεί θέατρο συνεχών βίαιων επεισοδίων εδώ και μήνες.

Αρκετές περιοχές στην Πολιτεία Μπόρνο, επίκεντρο των συγκρούσεων μεταξύ του στρατού και των μελών της Μπόκο Χαράμ, παραμένουν απροσπέλαστες, μολονότι οι τζιχαντιστές έχουν χάσει πολλά από τα εδάφη που έλεγχαν ως το 2015.

Τουλάχιστον 1 εκατ. εκτοπισμένοι έχουν καταφύγει στη Μαϊντουγκούρι και πολλοί ζουν σε καταυλισμούς, όπου η κατάσταση είναι εξαιρετικά επισφαλής. Την Τρίτη θα δικαστούν δέκα πρόσωπα για «διατάραξη της δημόσιας τάξης» επειδή είχαν οργανώσει μια διαδήλωση τον Σεπτέμβριο για να καταγγείλουν τις συνθήκες ζωής στους καταυλισμούς.

Η εξέγερση της Μπόκο Χαράμ και οι επιχειρήσεις για την καταστολή της, κυρίως στη βορειοανατολική Νιγηρία, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους κι έχουν εκτοπίσει τουλάχιστον 2,6 εκατομμύρια πολίτες. Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και του στρατού ότι η Μπόκο Χαράμ οδεύει προς την ολοκληρωτική της ήττα, η βία κάθε άλλο παρά μοιάζει να έχει τερματιστεί.

Την Παρασκευή, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ σημείωσε ότι «οι επιθέσεις εναντίον αμάχων—συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων βομβιστών-καμικάζι μέσα σε και γύρω από καταυλισμούς εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων—συνεχίζουν να προκαλούν μεγάλη ανησυχία».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet