ΟΗΕ: Ο κορωνοϊός θα φέρει ασιτία «βιβλικών διαστάσεων»
Κόσμος

ΟΗΕ: Ο κορωνοϊός θα φέρει ασιτία «βιβλικών διαστάσεων»

Αντιμέτωπος με ασιτία «βιβλικών διαστάσεων», εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, θα βρεθεί ο κόσμος, «έκρουσε τον κώδωνα» του κινδύνου ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης του ΟΗΕ, Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, τονίζοντας ότι ο χρόνος αντίδρασης, προτού εκατομμύρια άνθρωποι φθάσουν στο σημείο να λιμοκτονούν, είναι πολύ λίγος.

Περισσότερες από 30 χώρες στον αναπτυσσόμενο κόσμο θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν εκτεταμένο λιμό. Σε 10 από τις χώρες αυτές υπάρχουν ήδη πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που βρίσκονται στα πρόθυρα της ασιτίας, τονίζει ο Μπίσλεϊ.

REUTERS/ANTARA FOTO

Κόσμος περιμένει στριμωγμένος στην ουρά για δωρεάν φαγητό και μάσκες στην Τζακάρτα. 

«Δεν μιλάμε για ανθρώπους που πέφτουν να κοιμηθούν πεινασμένοι», ξεκαθάρισε ο Μπίσλεϊ σε συνέντευξή του στον «Guardian». «Μιλάμε για ακραίες συνθήκες, κατάσταση έκτακτης ανάγκης Αν δεν εξασφαλίσουμε τροφή στους ανθρώπους αυτούς, θα πεθάνουν».

Η «Covid-19» είναι πιθανό να σαρώσει τον αναπτυσσόμενο κόσμο, αλλά η διάδοσή του είναι δύσκολο να καταγραφεί. Αυτό που φαίνεται βέβαιο είναι ότι τα εύθραυστα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης πολλών αναπτυσσόμενων χωρών δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν και η οικονομική καταστροφή που θα ακολουθήσει μετά την πανδημία θα οδηγήσει σε τεράστια έλλειψη πόρων.

«Αυτό είναι πραγματικά κάτι περισσότερο από πανδημία, δημιουργεί μια πανδημία πείνας», σημείωσε ο Μπίσλεϊ για προσθέσει ότι πρόκειται για «ανθρωπιστική και τροφική καταστροφή».

REUTERS/DANIELE MASCOLO

Ένα καλάθι με γραμμένη φράση «Αυτός που μπορεί φέρνει, αυτός που δεν μπορεί παίρνει» είναι τοποθετημένο σε δρόμο του Μιλάνου. Οι Ιταλοί συνηθίζουν να αφήνουν εκεί τρόφιμα τα οποία παίρνουν οι συντοπίτες τους που έχουν ανάγκη. 

Ο Μπίσλεϊ έστειλε το μήνυμά του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη, προειδοποιώντας τους παγκόσμιους ηγέτες ότι πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα σε μια ταχέως επιδεινούμενη κατάσταση και τους κάλεσε να προωθήσουν περίπου 2 δισ. δολάρια οικονομικής βοήθειας που έχει δεσμευτεί.

Απαιτούνται επίσης ακόμη 350 εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία δικτύου εφοδιασμού τροφίμων και ιατρικών προμηθειών -περιλαμβανομένου του προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού- καθώς και τη δημιουργία αερογεφυρών, όπου ο χερσαίος εφοδιασμός είναι αδύνατος.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet