Οι Αρμένιοι τιμούν τους νεκρούς τους
Κόσμος

Οι Αρμένιοι τιμούν τους νεκρούς τους

Στην οδυνηρή επέτειο των 100 χρόνων από την εξόντωση 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων, οι Αρμένιοι σε κάθε γωνιά του κόσμου τιμούν τη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του 1915 -μία τραγωδία στην καρδιά της αρμενικής ταυτότητας που η Τουρκία αρνείται έως σήμερα να αναγνωρίσει.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων μνήμης είναι το Γερεβάν, όπου οι εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν παρουσία του προέδρων των προέδρων Γαλλίας, Ρωσίας, Κύπρου και Σερβίας.

Έπειτα από την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων, ο πρόεδρος της Αρμενίας ευχαρίστησε τους ξένους ηγέτες που παρέστησαν στις τελετές.

«Θυμόμαστε και απαιτούμε την αναγνώριση του χαρακτήρα γενοκτονίας των σφαγών που διαπράχθηκαν από τους Οθωμανούς Τούρκους ανάμεσα στο 1915 και το 1917. Υποκλίνομαι στη μνήμη των θυμάτων και έρχομαι να πω στους φίλους μου Αρμένιους ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις τραγωδίες που έχει περάσει ο λαός του» υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ.

«Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις μαζικές σφαγές. Σήμερα στεκόμαστε με σεβασμό στο πλευρό του αρμενικού λαού» δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αναφερόμενος στη στάση της Άγκυρας απέναντι στο ζήτημα, ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι η Τουρκία πρόφερε «σημαντικά λόγια» για την αρμενική γενοκτονία, αλλά «αναμένονται και άλλα», εννοώντας την επίσημη αναγνώριση του όρου γενοκτονία από την τουρκική ηγεσία , «ώστε το μοίρασμα της οδύνης να μπορεί να γίνει μοίρασμα μοίρας».

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet