Οι μισοί Ρώσοι… νοσταλγούν τον Στάλιν
Print Friendly, PDF & Email
Κόσμος

Οι μισοί Ρώσοι… νοσταλγούν τον Στάλιν

Σχεδόν οι μισοί Ρώσοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο Ιωσήφ Στάλιν διαδραμάτισε θετικό ρόλο στη ρωσική ιστορία, ποσοστό που παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητο τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ανεξάρτητου κέντρου Levada.

Ο Στάλιν έπαιξε «αναμφισβήτητα θετικό ρόλο» για το 16% των ερωτηθέντων (το ποσοστό αυτό ήταν 9% τον Μάρτιο του 2013), ενώ το 36% πιστεύει ότι ο ρόλος του ήταν «μάλλον θετικός» (ποσοστό αμετάβλητο σε σύγκριση με τη δημοσκόπηση του 2013).

Αρνητική γνώμη για τον Στάλιν εξέφρασε σχεδόν το ένα τρίτο των Ρώσων: το 9% θεωρεί ότι ο ρόλος του ήταν «αδιαμφισβήτητα αρνητικός» και το 21% ότι ήταν «μάλλον αρνητικός».

Η στάση των Ρώσων και των ρωσικών αρχών απέναντι στον Στάλιν παραμένει αμφίσημη: επισήμως καταγγέλλεται το καθεστώς της πολιτικής τρομοκρατίας στα τέλη της δεκαετίας του 1930, ωστόσο πολλοί τον τιμούν για τον ρόλο του στην ήττα της ναζιστικής Γερμανίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 2012, σε άλλη δημοσκόπηση, ο Στάλιν είχε χαρακτηριστεί «η σημαντικότερη προσωπικότητα» της Ρωσίας, παρ’ όλο που στην περίοδο της παντοδυναμίας του έγιναν χιλιάδες εκτελέσεις για πολιτικούς λόγους.

Ο Ιωσήφ Βισαριάνοβιτς Τζουγκασβίλι, Γεωργιανός στην εθνικότητα, έγινε γνωστός με τα επαναστατικά ψευδώνυμα «Κόμπα» και «Στάλιν».

Ήταν ηγετικό στέλεχος του μπολσεβίκικου κόμματος από την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα και υπήρξε γενικός του γραμματέας από τον Απρίλιο του 1922, με πρόταση του Λένιν, μέχρι τον θάνατό του, τον Μάρτιο του 1953.

Το ίδιο διάστημα αποτελούσε και την ηγετική πολιτική φιγούρα της Σοβιετικής Ένωσης.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet