Ουκρανία-Κριμαία: Δηλώσεις… για τα μάτια του κόσμου
Κόσμος

Ουκρανία-Κριμαία: Δηλώσεις… για τα μάτια του κόσμου

Ενώ η Ουκρανία με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών υποστηρίζει ότι η Ρωσία πρόκειται να επέμβει και σε άλλες ρωσόφωνες περιοχές της χώρας, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν συνομίλησε τηλεφωνικά με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ για την ουκρανική κρίση.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν ικανοποίηση για τη συμφωνία αποστολής παρατηρητών του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία, αλλά όχι στην Κριμαία η οποία προσαρτήθηκε στη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως η Ρωσία θα έχει να χάσει πολλά περισσότερα από ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ από την κρίση στην Κριμαία. Ανάλογη δήλωση έκανε αργότερα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Την ίδια ώρα, στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ δήλωσε πως η Ρωσία έχει αναπτύξει ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία, επισημαίνοντας πως μπορεί να απειληθεί η περιοχή της Υπερδνειστερίας η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε το 1990.

Έφοδος Ρώσων σε στρατιωτική βάση στην Κριμαία

Ρωσικά στρατεύματα έκαναν έφοδο και κατέλαβαν ουκρανική αεροπορική βάση στην Κριμαία το Σάββατο 22 Μαρτίου. Προτύτερα είχαν δώσει τελεσίγραφο στις δυνάμεις της Ουκρανίας να την παραδώσουν, όπως τόνισε ο αναπληρωτής διοικητής της βάσης κοντά στη Σεβαστούπολη.

Ο διοικητής της αεροπορικής βάσης του Μπελμπέκ στην Κριμαία δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα τον μεταφέρουν σε άγνωστη τοποθεσία για συνομιλίες ύστερα από την έφοδο που πραγματοποίησαν νωρίτερα στις εγκαταστάσεις της άνδρες με αυτόματα όπλα και θωρακισμένα οχήματα.

Στη διάρκεια της εφόδου τραυματίστηκε ένας Ουκρανός. Η βάση αυτή ήταν μία από τις τελευταίες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία που τελούσε ακόμη υπό τον ουκρανικό έλεγχο όπως δήλωσε στο Reuters ο Oυκρανός συνταγματάρχης Τζουλίι Μαμτσούρ.

Α. Μέρκελ: Μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από την Ρωσία

H Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε την Παρασκευή 21 Μαρτίου πως οι εισαγωγή σχιστολιθικού αερίου (shale gas) από τις ΗΠΑ μπορεί να είναι μια επιλογή για τις ευρωπαϊκές χώρες που θέλουν να διαφοροποιήσουν τις ενεργειακές τους πηγές.

«Πολλοί πιστεύουν πως αυτή μπορεί να είναι μια επιλογή εφόσον οι ΗΠΑ αποφασίσουν να εξάγουν σχιστολιθικό αέριο» ανέφερε σύμφωνα με το Reuters η κ. Α. Μέρκελ, μετά από συζήτηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες για το πως μπορεί να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση από Ρωσία.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet