Ουμπέρτο Έκο: «Οι τζιχαντιστές μου θυμίζουν τους ναζί»
Print Friendly, PDF & Email
Κόσμος

Ουμπέρτο Έκο: «Οι τζιχαντιστές μου θυμίζουν τους ναζί»

Ο Ιταλός φιλόσοφος και συγγραφέας Ουμπέρτο Έκο συνέκρινε την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015 τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος με τους ναζί, εκφράζοντας την άποψη ότι μοιράζονται την ίδια παράφορη, «αποκαλυπτική επιθυμία να κατακτήσουν τον κόσμο».

«Δεν φαίνεται πως είναι δίκαιο να μιλάμε με γενικό τρόπο για τους “μουσουλμάνους”, κατά τον ίδιο τρόπο που δεν θα ήταν σωστό να κρίνεται η χριστιανοσύνη βάση των μεθόδων του Καίσαρα Βοργία», το μοντέλο του Ηγεμόνα του Νικολό Μακιαβέλι, επισήμανε ο Ουμπέρτο Έκο σε δηλώσεις που έκανε στην ιταλική εφημερίδα Κοριέρε ντε λα Σέρα.

«Όμως μπορούμε ασφαλώς να μιλήσουμε για το Ισλαμικό Κράτος, που αποτελεί μία νέα μορφή του ναζισμού, με τις μεθόδους εξόντωσης που χρησιμοποιεί και την αποκαλυπτική επιθυμία του να κατακτήσει τον κόσμο», προσέθεσε ο ίδιος.

Ο συγγραφέας του βιβλίου «Το όνομα του ρόδου» έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά την επίθεση στο Παρίσι εναντίον της Charlie Hebdo κατά τη διάρκεια της οποίας δύο ένοπλοι σκότωσαν 12 ανθρώπους.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος κι εμείς είμαστε χωμένοι ως τον λαιμό σ΄ αυτόν», συνέχισε ο Έκο, που έκλεισε τη Δευτέρα τα 83 του χρόνια και του οποίου το πολιτικό μυθιστόρημα με τίτλο «Αριθμός Μηδέν» αναμένεται να κυκλοφορήσει την Παρασκευή στη Γαλλία.

Για τον Έκο, η κατάσταση μοιάζει με τους βομβαρδισμούς που βίωσε όταν ήταν νέος, την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν «ήταν υπαρκτός ο κίνδυνος να πέσει μία βόμβα από τη μια στιγμή στην άλλη».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στους κινδύνους που συνδέονται με το φαινόμενο της μαζικής μετανάστευσης, που κλιμακώνεται τα τελευταία χρόνια.

Ήδη πριν από 30 χρόνια «είχα γράψει ότι εάν δεν βρίσκαμε μια νέα ισορροπία, θα χυθεί πολύ αίμα», επισήμανε.

«Ο δυτικός πολιτισμός (…) αντιμετωπίζει μία κολοσσιαία διαδικασία μετανάστευσης, όπως συνέβη πριν από αιώνες στον ρωμαϊκό πολιτισμό», προσέθεσε ο Ουμπέρτο Έκο.

Πηγή: ΑΜΠΕ/ naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet