Ο Β. Πούτιν απαγορεύει τις άσεμνες εκφράσεις στην Τέχνη
Κόσμος

Ο Β. Πούτιν απαγορεύει τις άσεμνες εκφράσεις στην Τέχνη

Ενώ η διεθνής κοινότητα έχει το βλέμμα της στραμμένο στη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν για το κρίσιμο ζήτημα της Ουκρανίας, ο Ρώσος πρόεδρος αυξάνει τη λογοκρισία στο εσωτερικό της Ρωσίας, υπογράφοντας έναν νέο νόμο, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται η βωμολοχία σε θεατρικά έργα και ταινίες. Παράλληλα, βιβλία, CD και DVD που περιέχουν βρισιές θα πωλούνται σφραγισμένα σε συσκευασίες με την ένδειξη ότι περιέχουν άσεμνες εκφράσεις.

Όπως δημοσιεύθηκε σε άρθρο της εφημερίδας The Moscow Times, η απόφαση έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις, αλλά και σοκ, καθώς η βωμολοχία θεωρείται ως σημαντικό στοιχείο της ρωσικής τέχνης. Ορισμένοι από τους θεατρικούς συγγραφείς και ποιητές της Ρωσίας, όπως ο Αλεξάντερ Πούσκιν έχουν χρησιμοποιήσει κατά το παρελθόν εκφράσεις που θεωρούνται άσεμνες. Ακόμα και ο Λέων Τολστόι έλεγε σόκιν ανέκδοτα, ακόμη και μπροστά σε κυρίες.

Σύμφωνα με τον νόμο, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου, αλλά δεν θα ισχύσει αναδρομικά, εάν μια ταινία περιέχει βρισιές δεν θα λαμβάνει βεβαίωση διανομής, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να προβάλλεται στις ρωσικές αίθουσες. Ο νόμος καλύπτει ακόμα και τις συναυλίες.

Όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ITAR-Tass, τα άτομα που θα συλλαμβάνονται να χρησιμοποιούν άσεμνες εκφράσεις αντιμετωπίζουν πρόστιμο μέχρι 70 δολάρια, ενώ οι αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν πρόστιμο μέχρι 40 δολάρια. Οι επιχειρήσεις θα τιμωρούνται με έως και 1.400 δολάρια, ενώ εάν επαναλάβουν αρκετές φορές το «έγκλημά» τους θα πρέπει να «παγώσουν» τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες για τρεις μήνες.

Την αντίδρασή τους εκφράζουν και πολλοί καλλιτέχνες.

Η λογοτεχνική ομάδα English PΕΝ καταδίκασε τη νομοθεσία, λέγοντας ότι «οι βρισιές υπάρχουν σε κάθε γλώσσα και είναι μέρος του καθημερινού λόγου. Οι ρώσοι καλλιτέχνες δεν θα μπορούν να αντικατοπτρίζουν τον γνήσιο, καθημερινό λόγο. Αντί γι΄ αυτό θα πρέπει να θυσιάσουν την αυθεντικότητα για να ικανοποιήσουν μία επιτροπή λογοκριτών. Αυτός ο νέος νόμος στέλνει το σήμα ότι οι βουλευτές θέλουν να αποστειρώσουν και να σωπάσουν τη φωνή των απλών Ρώσων».

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, o συγγραφέας Άιρβιν Γουέλς, γνωστός για την ταινία Trainspotting, αλλά και για την αθυροστομία του, δηλώνει ότι «πρόκειται για μια προσπάθεια να εξαλειφθούν ή να περιθωριοποιηθούν συγκεκριμένες κουλτούρες, όπως η εργατική τάξη, το γκέτο κ.λπ. Η γλώσσα είναι ένα ζωντανό, οργανικό πράγμα. Εάν αρχίσεις να το ελέγχεις και να υπαγορεύεις τι λέει ο κόσμος, το επόμενο βήμα είναι να υπαγορεύεις τι σκέφτεται ο κόσμος» .

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet