Παγκόσμια αντίδραση για το πραξικόπημα στη Μιανμάρ – ΗΠΑ και Ε.Ε. ζητούν απελευθέρωση των πολιτικών
reader.gr
Κόσμος

Παγκόσμια αντίδραση για το πραξικόπημα στη Μιανμάρ – ΗΠΑ και Ε.Ε. ζητούν απελευθέρωση των πολιτικών

Αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο έχει ξεσηκώσει το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ.

Ο στρατός κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ υποσχέθηκε ότι θα οργανώσει νέες εκλογές, σε έναν χρόνο από σήμερα.

Την προεδρία ανέλαβε ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο του στρατού.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων να αφήσουν αμέσως ελεύθερη την ως νωρίτερα σήμερα επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης της ασιατικής χώρας, την 75χρονη Αούνγκ Σαν Σου Τσι, καθώς και τους υπόλοιπους πολιτικούς οι οποίοι συνελήφθησαν σε εφόδους του στρατού τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, καταδίκασε «έντονα» με ανάρτησή του στο Twitter το πραξικόπημα στην Μιανμάρ. «Καταδικάζω έντονα το πραξικόπημα στη Μιανμάρ και καλώ τους στρατιωτικούς να απελευθερώσουν όλους όσοι συνελήφθησαν παρανόμως σε επιδρομές σε όλη τη χώρα. Το αποτέλεσμα των εκλογών πρέπει να γίνει σεβαστό και η δημοκρατική διαδικασία να αποκατασταθεί», τόνισε.

«Ο λαός της Μιανμάρ θέλει δημοκρατία. Η Ε.Ε. στέκεται στο πλευρό του», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, επίσης στο Twitter.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι καταδικάζει το πραξικόπημα στη Μιανμάρ και πρόσθεσε ότι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι η Αούνγκ Σαν Σου Κι και άλλοι πολιτικοί ηγέτες που συνελήφθησαν. «Καταδικάζω το πραξικόπημα και την παράνομη σύλληψη πολιτών, περιλαμβανομένης της Αούνγκ Σαν Σου Κι, στη Μιανμάρ», έγραψε ο Τζόνσον στο Twitter. «Η ψήφος του λαού πρέπει να γίνει σεβαστή και οι πολιτικοί ηγέτες να αφεθούν ελεύθεροι», πρόσθεσε.

Εξάλλου η κυβέρνηση της Ιαπωνίας κάλεσε σήμερα τους στρατιωτικούς στη Μιανμάρ να αφήσουν ελεύθερη τη Σου Κι και να αποκαταστήσουν τη δημοκρατία στη χώρα.

«Ζητάμε την απελευθέρωση των συλληφθέντων, περιλαμβανομένης της συμβούλου του κράτους Αούνγκ Σαν Σου Κι, η οποία συνελήφθη σήμερα», ανακοίνωσε το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: reader.gr/με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet