Παιδική εργασία: Δραματική αύξηση «για πρώτη φορά σε 20 χρόνια» καταγράφει η Unicef
EPA/ABIR ABDULLAH
Κόσμος

Παιδική εργασία: Δραματική αύξηση «για πρώτη φορά σε 20 χρόνια» καταγράφει η Unicef

Η κρίση του κορωνοϊού επέφερε δραματική αύξηση της παιδικής εργασίας παγκοσμίως, ενώ όλα δείχνουν ότι το συγκεκριμένο ειδεχθές φαινόμενο θα συνεχίσει να αυξάνεται, όπως ανακοίνωσε και το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (Unicef). 

Ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται, ανερχόταν στα 160 εκατομμύρια στις αρχές του 2020, αύξηση κατά 8,4 εκατομμυρίων σε τέσσερα χρόνια, σημειώνουν στην κοινή αναφορά τους Unicef και Διεθνής Οργανισμός Εργασίας. 

Η αυξητική αυτή πορεία ξεκίνησε πριν την πανδημία και σηματοδοτεί μια δραματική ανατροπή στην καθοδική τάση που κατέγραφε συρρίκνωση του αριθμού των παιδιών που εξαναγκάζονται σε εργασία κατά 94 εκατομμύρια μεταξύ 2000 και 2016, σύμφωνα με τον Guardian. 

Καθώς η πανδημία κορωνοϊού άρχισε να κορυφώνεται, περίπου ένα στα δέκα παιδιά παγκοσμίως βρέθηκαν παγιδευμένα σε συνθήκες αναγκαστικής εργασίας, με την υποσαχάρια Αφρική να πλήττεται περισσότερο. 

Μάλιστα, οι κίνδυνοι της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης επιδείνωσαν την κατάσταση. Οι αρμόδιες υπηρεσίες προειδοποιούν για την άμεση λήψη μέτρων στην κάμψη τού αριθμού των οικογενειών που ωθούνται στη φτώχεια, διαφορετικά τα επόμενα δύο χρόνια η ανθρωπότητα θα μετρά ακόμη 50 εκατομμύρια παιδιά σε εργασία. 

«Χάνουμε έδαφος στη μάχη κατά της παιδικής εργασίας» αναφέρει η επικεφαλής της Unicef, Χενριέτα Φορ, τονίζοντας πως «η κρίση της Covid-19 επιδείνωσε την κατάσταση. Τώρα, ήδη εν μέσω του δεύτερου έτους παγκόσμιων lockdown, κλεισίματος σχολείων, οικονομικής επισφάλειας και συρρίκνωσης εθνικών προϋπολογισμών, πολλές οικογένειες είναι αναγκασμένες να κάνουν σπαρακτικές επιλογές»

Σύμφωνα με την έκθεση, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για αύξηση της φτώχειας εξαιτίας της πανδημίας, ακόμη εννέα εκατομμύρια παιδιά θα εξωθηθούν στην παιδική εργασία έως το τέλος του 2022. 

Ωστόσο, τα στατιστικά μοντέλα δείχνουν πως ο αριθμός αυτός ενδέχεται να είναι πενταπλάσιος, σύμφωνα με την ειδική στατιστικής της Unicef, Κλαούντια Κάπα, που συνεργάστηκε στην έκθεση.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet