Πεδίο μάχης η Λωρίδα της Γάζας: Τέσσερις νεκροί και 230 τραυματίες
Κόσμος

Πεδίο μάχης η Λωρίδα της Γάζας: Τέσσερις νεκροί και 230 τραυματίες

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017 στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στη Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη κατά της απόφασης του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις με την ισραηλινή αστυνομία κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων κατά της αμερικανικής απόφασης αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ αυξήθηκε σε τουλάχιστον 230, έγινε γνωστό από την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο σε ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

«Διακόσιοι τριάντα ένας τραυματίες, οι 171 στη Δυτική Όχθη, περιλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, οι 60 στη Λωρίδα της Γάζας» επισημαίνεται στο δελτίο Τύπου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν από αληθινά πυρά, ενώ 24 τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες και 172 παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των δακρυγόνων.Οι ταραχές μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας στην Ιερουσαλήμ σημειώθηκαν στην οδό Σαλάχ αντ-Ντιν κοντά στα τείχη της Παλιάς Πόλης. Οι ισραηλινές δυνάμεις έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης, δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών, ενώ οι διαδηλωτές πέταξαν εναντίον τους πέτρες.

Ένας ανταποκριτής του Sputnik ανέφερε ότι οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας διήρκεσαν σχεδόν 6 ώρες.

Την Παρασκευή δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων Παλαιστινίων με τον ισραηλινό στρατό. Σε όλο τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο πραγματοποιήθηκαν δεκάδες διαδηλώσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν στη διάρκεια της χθεσινής «ημέρας οργής». Ένας δεύτερος Παλαιστίνιος υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του.

Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι αναχαίτισε μια ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα. Σε απάντηση έπληξε στρατιωτικές θέσεις της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον 25 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και έξι παιδιά, τραυματίστηκαν από τα πλήγματα αυτά. Ο στρατός διευκρίνισε ότι έπληξε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης και μια αποθήκη όπλων. Οι αυτόπτες μάρτυρες επεσήμαναν ότι οι περισσότεροι τραυματίες διέμεναν σε ένα κτήριο δίπλα από το στρατόπεδο. Αργότερα ο ισραηλινός στρατός πρόσθεσε ότι μια ρουκέτα από τη Γάζα έπεσε στην ισραηλινή πόλη Σιντερότ, χωρίς να διευκρινίσει αν προκάλεσε θύματα. Περισσότεροι από 80 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα από τα πραγματικά πυρά και τις πλαστικές σφαίρες των Ισραηλινών στρατιωτών, σύμφωνα με την υπηρεσία διακομιδής της Ερυθράς Ημισελήνου. Δεκάδες ακόμη υπέφεραν από την εισπνοή δακρυγόνων. Τριάντα ένας τραυματίστηκαν την Πέμπτη.

Έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ο ΟΗΕ εξέφρασε «την ιδιαίτερη ανησυχία του για τον κίνδυνο βίαιης κλιμάκωσης» μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, στη διάρκεια μιας έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας στην οποία οι ΗΠΑ εμφανίστηκαν πιο απομονωμένες από ποτέ.

Η απόφαση αυτή «δεν συνάδει με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», τόνισαν μετά την έκτακτη σύγκλησή του, έπειτα από αίτημα 8 από τα 15 μέλη του, οι πρεσβευτές της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας. «Δεν ευνοεί την προοπτική ειρήνευσης στην περιοχή», τόνισαν στην αυστηρή τους ανακοίνωση.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης όλοι οι εταίροι των ΗΠΑ επέκριναν την απόφαση του Τραμπ, με λιγότερο ή περισσότερο έντονο τρόπο.

Οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται «κήρυγμα» και «μαθήματα», απάντησε αμυνόμενη η πρεσβευτής τους Νίκι Χέιλι, τονίζοντας ότι έχει παρέλθει η εποχή που το Ισραήλ δεν αντιμετωπιζόταν με δίκαιο τρόπο από τον οργανισμό. Οι ΗΠΑ «παραμένουν δεσμευμένες στη διαδικασία ειρήνευσης» στη Μέση Ανατολή, πρόσθεσε η Χέιλι.

«Όταν υπάρξει συμφωνία ειρήνευσης, θα υπογραφεί από τον Λευκό Οίκο», πρόσθεσε. «Κατανοώ ότι η αλλαγή είναι δύσκολη» για τους εταίρους των ΗΠΑ, όμως «οι ενέργειές μας έχουν στόχο να προωθηθεί ο στόχος της ειρήνευσης», επεσήμανε.

Με την απόφασή τους οι ΗΠΑ «δεν έλαβαν θέση για τα όρια ή τα σύνορα» και «το υφιστάμενο καθεστώς των αγίων τόπων παραμένει», εκτίμησε η Αμερικανίδα διπλωμάτης, η οποία είχε τη στήριξη μόνο του Ισραηλινού ομολόγου της.

«Η Ιερουσαλήμ θα πρέπει να είναι η πρωτεύουσα δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Απουσία συμφωνίας, δεν αναγνωρίζουμε καμία κυριαρχία πάνω στην Ιερουσαλήμ», απάντησαν πέντε Ευρωπαίοι πρεσβευτές. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αναγνωρίσει καμία αλλαγή στα σύνορα του 1967, περιλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, εκτός από αυτές που θα έχουν συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές», πρόσθεσαν.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet