Πολιτικός αναβρασμός στα Σκόπια μετά το ευρωπαϊκό «μπλόκο» – Σκέψεις Ζάεφ για παραίτηση
Κόσμος

Πολιτικός αναβρασμός στα Σκόπια μετά το ευρωπαϊκό «μπλόκο» – Σκέψεις Ζάεφ για παραίτηση

Αναταραχή επικρατεί στα Σκόπια μετά το νέο βέτο της Γαλλίας και τη μη επίτευξη συμφωνίας για την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, βρίσκονται σε εξέλιξη πυρετώδεις κυβερνητικές διαβουλεύσεις σχετικά με τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα ενώ υπάρχουν και σκέψεις παραίτησης του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων αναμένεται να πραγματοποιήσει διάγγελμα για να ενημερώσει τον λαό της χώρας του για τις εξελίξεις και, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ της χώρας, είναι πιθανό είναι ο Ζάεφ να ανακοινώσει την παραίτησή του κατά το διάγγελμά του.

Το γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας, απαντώντας ουσιαστικά στις φήμες για παραίτηση Ζάεφ σχολίασε: «Οι διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα συνεχίζονται. Οι αποφάσεις λαμβάνονται αποκλειστικά με βάσει το συμφέρον του κράτους και των πολιτών. Μόλις ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, θα ανακοινωθεί δημόσια».

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, απηύθυνε νωρίτερα την Παρασκευή διάγγελμα και ανακοίνωσε ότι συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ έστειλε το μήνυμα ότι δεν είναι η στιγμή για «απογοήτευση, απάθεια ή μικροπολιτικούς σχεδιασμούς»

Βέβαια ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, κληθείς να σχολιάσει το αδιέξοδο τόνισε ότι ζήτησε στον πρωθυπουργό της Β. Μακεδονάις να μην παραιτηθεί καθώς λίγοι μήνες αναμονής ακόμα δεν είναι αιωνιότητα για μια ευρωπαϊκή διαδικασία.

«Μίλησα με τον Ζόραν Ζάεφ πριν από τη συνεδρίαση και του είπα να μην παραιτηθεί γιατί έχει κάνει πολλή δουλειά και ακόμα υπάρχουν αρκετά να γίνουν» είπε ο Μπορίσοφ.

Ο Μπορίσοφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι όλοι στη Β. Μακεδονία είναι αρκετά ευαίσθητοι όσον αφορά στην ενσωμάτωση στην Ε.Ε., καθώς έγιναν πολλές προσπάθειες στη χώρα.

«Η λύση για τις δύο χώρες αναβλήθηκε για τον Μάιο» κατέληξε ο Μπορίσοφ.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet