Πρωτόκολλο ενάντια στον βιασμό ως όπλο πολέμου
Κόσμος

Πρωτόκολλο ενάντια στον βιασμό ως όπλο πολέμου

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 13 Ιουνίου στο Λονδίνο η διάσκεψη με θέμα τον βιασμό ως όπλο πολέμου με την κατάρτιση ενός πρωτοκόλλου που έχει στόχο να τερματιστεί η ατιμωρησία των δραστών των εγκλημάτων αυτών, ακόμη κι αν η εφαρμογή του στο πεδίο παραμένει ιδιαίτερα περίπλοκη.

Το συνέδριο διήρκεσε τέσσερις ημέρες με συνεδριάσεις, συζητήσεις και συχνά σοκαριστικές μαρτυρίες.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ζήτησε μιλώντας ενώπιον των εκπροσώπων 123 χωρών «να εξοριστεί στον Μεσαίωνα και τα βιβλία της ιστορίας το απερίγραπτο έγκλημα των σεξουαλικών κακοποιήσεων σε καιρό πολέμου».

Στην ομιλία του ο Τζον Κέρι παρέπεμψε στο πρωτόκολλο που καταρτίστηκε έπειτα από πρωτοβουλία του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ και της Αμερικανίδας ηθοποιού Αντζελίνα Τζολί.

Η πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Ατζελίνα Τζολί δήλωσε ότι έκανε τα πάντα ώστε «να βγει από τη σκιά» ένα θέμα για το οποίο μάχεται εδώ και χρόνια.

«Δεν θα εξαλείψουμε αυτό το κακό από τη μία ημέρα στην άλλη, αυτή δεν είναι παρά η αρχή, αλλά γνωρίζουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε στο εξής», υπογράμμισε η ηθοποιός.

Το πρωτόκολλο, ένα κείμενο 146 σελίδων που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και δόθηκε στη δημοσιότητα ήδη από την Τετάρτη 11 Ιουνίου, καθορίζει τα διεθνή κριτήρια για να χαρακτηριστεί η σεξουαλική κακοποίηση έγκλημα. Έχει επίσης στόχο να εναρμονίσει τον τρόπο έρευνας και συγκέντρωσης πληροφοριών για τα εγκλήματα αυτά στο πεδίο.

Στη διάρκεια της διάσκεψης αυτής η Βρετανία και οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να προσφέρουν επιπλέον πόρους για την καταπολέμηση των σεξουαλικών εγκλημάτων σε καιρό πολέμου.

Η Αντζελίνα Τζολί, κατήγγειλε πως «ο αριθμός των καταδικών για βιασμούς σε εμπόλεμες ζώνες είναι μηδαμινός».

Για παράδειγμα, μόλις εξήντα άνθρωποι προσήχθησαν στη δικαιοσύνη στη Βοσνία, όπου εκτιμάται ότι ο αριθμός των γυναικών που βιάστηκαν στη διάρκεια του πολέμου στην αρχή της δεκαετίας του 1990 ήταν 20.000 με 50.000.

Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου 36 γυναίκες και κορίτσια βιάζονται καθημερινά, την Κολομβία, το Αφγανιστάν και σε πολλές άλλες χώρες συναντώνται οι ίδιες δυσκολίες στην προσπάθεια να εντοπιστούν και να δικαστούν οι δράστες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet