Σεισμός στην Αλβανία: Στους 40 οι νεκροί – Έρευνες των διασωστών σε ετοιμόρροπα κτήρια
Κόσμος

Σεισμός στην Αλβανία: Στους 40 οι νεκροί – Έρευνες των διασωστών σε ετοιμόρροπα κτήρια

Τουλάχιστον 40 είναι οι νεκροί από τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που στην Αλβανία. Οι διασώστες συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στα συντρίμμια και οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων λιγοστεύουν.

Τα ξημερώματα ανασύρθηκαν νεκροί ένα ζευγάρι μαζί με την κόρη τους, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών στους 40.

Οι περισσότεροι νεκροί είναι στον Δήμο Δυρραχίου, στην κωμόπολη Θουμάν.

Οι Αλβανοί διασώστες, μαζί με τους Έλληνες της ΕΜΑΚ κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. 

Οι διασώστες εργάζονται κάτω από πολύ επικίνδυνες συνθήκες αφού πολλά κτήρια είναι ετοιμόρροπα και οι μετασεισμοί συνεχίζονται.

«Η γυναίκα μου πάντα έλεγε ότι θα πέθαινε για τα εγγόνια της, φαίνεται ότι τελικά το έκανε»

Ο 73χρονος Φέχμι Βάτα βρισκόταν στη δουλειά του όταν έγινε ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ. Αμέσως γύρισε σπίτι του και διαπίστωσε ότι η οικογένεια του ήταν παγιδευμένη στα συντρίμμια. Η σύζυγός του, μία νύφη του και τα δύο εγγόνια του βρίσκονταν κάτω από τα χαλάσματα πολυκατοικίας που κατέρρευσε στη Θουμάν.

Προβολή εικόνας στο Twitter
Προβολή εικόνας στο Twitter
Προβολή εικόνας στο Twitter
Προβολή εικόνας στο Twitter

Ο 10χρονος εγγονός του Φέχμι ανασύρθηκε ζωντανός από τα χαλάσματα, όμως η γυναίκα του δεν στάθηκε τυχερή. Σκοτώθηκε, κρατώντας στην αγκαλιά της τον άλλο εγγονό της, προσπαθώντας να τον προστατεύσει. Η νύφη του επέζησε, αλλά είναι βαριά τραυματισμένη και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.

«Η γυναίκα μου πάντα έλεγε ότι θα πέθαινε για τα εγγόνια της, φαίνεται ότι τελικά το έκανε», είπε ο Βάτα.

Ο άλλος εγγονός του Φέχμι, ηλικίας 7 ετών, παραμένει θαμμένος στα συντρίμμια –ίσως να βρίσκεται κάπου κάτω από τη σκάλα, όπου συνήθιζε να κρύβεται, σύμφωνα με τον παππού. «Στεναχωριέμαι γιατί δεν μπορώ να κάνω τίποτα για το εγγόνι μου, μόνο να προσεύχομαι», είπε.

Η οικογένεια Βάτα είναι φτωχή, όπως και πολλοί άλλοι κάτοικοι στη Θουμάν, που βγάζουν τα προς το ζην δουλεύοντας στα χωράφια ή από τα εμβάσματα που στέλνουν οι συγγενείς τους, οικονομικοί μετανάστες σε ευρωπαϊκές χώρες.

Πριν σημειωθεί ο σεισμός στην Αλβανία, ο γιος του Βάτα, ο πατέρας των δύο αγοριών, είχε φύγει για να εργαστεί για τρεις μήνες στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τα παιδιά και τη σύζυγό του με τους παππούδες. Ο άλλος του γιος έχει νοητική υστέρηση και γλίτωσε επειδή, μαζί με την αδελφή του, ήταν σε άλλη πόλη που δεν χτυπήθηκε από τον σεισμό.

«Η γυναίκα μου ήταν η κολόνα του σπιτιού. Δούλευε όλη την ημέρα στα χωράφια… Μπορεί να στάθηκα τυχερός και να έζησα επειδή δούλευα νυχτοφύλακας, αλλά τι μου χρειάζεται η ζωή μετά απ’ όσα μου συνέβησαν» είπε με δάκρυα στα μάτια.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet