«Σκιές» πολέμου στην Ουκρανία
Κόσμος

«Σκιές» πολέμου στην Ουκρανία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε το Κίεβο ότι παραβιάζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη για την αποτροπή μιας ευρύτερης σύγκρουσης στην Ουκρανία.

«Γίνονται βήματα -πάνω απ΄ όλα από εκείνους που άρπαξαν την εξουσία στο Κίεβο- που όχι μόνο δεν τηρούν, αλλά παραβιάζουν βάναυσα τη συμφωνία της Γενεύης», τόνισε.

LavrofΟ κ. Σ. Λαβρόφ δήλωσε επίσης πως η επίθεση που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής κοντά στο Σλαβιάνσκ, που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές, ήταν ένα έγκλημα και δείχνει πως το Κίεβο δεν θέλει να ελέγξει «τους εξτρεμιστές».

Όπως είπε, «οι αρχές δεν κάνουν τίποτα, ούτε καν κουνούν το δαχτυλάκι τους για να αντιμετωπίσουν τα αίτια που κρύβονται πίσω από τη βαθιά εσωτερική κρίση στην Ουκρανία».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έστειλε μήνυμα και στις ΗΠΑ: «Προτού μας δώσουν τελεσίγραφα, απαιτώντας να εκπληρώσουμε αιτήματα μέσα σε δύο η τρεις ημέρες με την απειλή κυρώσεων θα καλούσαμε επειγόντως τους Αμερικανούς εταίρους μας να αποδεχθούν πλήρως την ευθύνη για εκείνους που έφεραν στην εξουσία».

Τέλος, εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι προσπάθειες να απομονωθεί η Ρωσία θα αποτύχουν γιατί είναι «μια μεγάλη, ανεξάρτητη δύναμη που ξέρει τι θέλει».

Επεισόδια με νεκρούς στην Ουκρανία το βράδυ της Ανάστασης

Το πρώτο θερμό επεισόδιο μετά την τετραμερή συμφωνία που υπέγραψαν τη Μ. Πέμπτη 17 Απριλίου 2014, Ρωσία, Ουκρανία, ΗΠΑ και Ε.Ε. βάσει της οποίας θα προχωρούσε η αποκλιμάκωση της έντασης στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, έβαψε με αίμα το βράδυ της Ανάστασης. Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό κανάλι Rossiya 24, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή του στο Σλαβιάνσκ κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών μεταξύ φιλορώσων και ενόπλων, μελών της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Δεξιός Τομέας».

«Σύγκρουση» πατριαρχών Ρωσίας – Ουκρανίας

Oukrania AnastasiΣτο «θερμό κλίμα» και οι δύο πατριάρχες των Ορθόδοξων Εκκλησιών Ρωσίας και Ουκρανίας.

O πατριάρχης της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Κύριλλος, στο μήνυμά του το Μεγάλο Σάββατο 19 Απριλίου το βράδυ προέτρεψε τους πιστούς να προσευχηθούν ώστε κανείς να μην «καταστρέψει την Αγία Ρωσία», με το να της «αποσπάσει» την Ουκρανία.

Από την άλλη μεριά ο Φιλάρετος, Ορθόδοξος πατριάρχης του Κιέβου, κατήγγειλε τον «Ρώσο εχθρό» που είναι «καταδικασμένος να αποτύχει στην επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας».

Στο μεταξύ, άμεσα αναμένεται να αναπτυχθούν αμερικανικά στρατεύματα στην Πολωνία ως απάντηση των ΗΠΑ στα όσα έχουν διαδραματιστεί στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, Τόμαζ Σιεμόνιακ, μάλιστα, λέει ότι εντός της νέας εβδομάδας θα γίνουν και σχετικές ανακοινώσεις.

«Περίεργο» επεισόδιο με αντισημιτικά φυλλάδια…

Οργισμένος εμφανίστηκε ο Ουκρανός πρωθυπουργός για τα αντισημιτικά φυλλάδια που μοιράστηκαν στην ανατολική Ουκρανία και τα οποία διέταζαν τους Εβραίους κατοίκους της περιοχής να δηλωθούν στις νέες αρχές.

Αναστάτωση έχει προκληθεί στους κόλπους της εβραϊκής κοινότητας του Ντονέτσκ καθώς τα φυλλάδια αυτά ζητούν από τους Εβραίους να δηλώσουν την ιδιότητά τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία στις νέες αυτονομιστικές, φιλορωσικές αρχές της επαρχίας, υπό την απειλή της απέλασης ή της κατάσχεσης των περιουσιών τους.

Σε συνέντευξή του που μεταδώθηκε από το κανάλι NBC ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε ότι θέλει «να πιέσει τις στρατιωτικές δυνάμεις, τις υπηρεσίες ασφαλείας και την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της χώρας να εντοπίσουν κατεπειγόντως αυτούς τους παλιανθρώπους (σ.σ. που μοίραζαν τα φυλλάδια) και να τους οδηγήσουν στη δικαιοσύνη», όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε την Τρίτη 16 Απριλίου κοντά στη συναγωγή του Ντονέτσκ, κατά την έξοδο των πιστών που γιόρταζαν τη δεύτερη ημέρα του εβραϊκού Πάσχα. Τρεις κουκουλοφόροι μοίραζαν τα φυλλάδια που έφεραν το σύμβολο της Αυτονομιστικής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και τη ρωσική σημαία.

Η είδηση μεταδόθηκε από τα ισραηλινά και τα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης και προκάλεσε, μεταξύ άλλων, τη μήνιν του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ο οποίος χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή «φρικτή και απαράδεκτη» ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δηλώσει «αηδιασμένος».

Ο Αρσένι Γιατσενιούκ στη συνέντευξή του υποστήριξε επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «ονειρεύεται να ανασυστήσει τη Σοβιετική Ένωση» και ότι «κάθε μέρα που περνάει πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και δεν ξέρει ποιος είναι ο τελικός προορισμός».

«Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη καταστροφή του αιώνα αυτού θα ήταν η ανασυγκρότηση της Σοβιετικής Ένωσης υπό τον πρόεδρο Πούτιν», τόνισε.

Πηγή: bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet