Στα δύο η Ουκρανία…
Κόσμος

Στα δύο η Ουκρανία…

Υπέρ της απομάκρυνσης του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στις 25 Μαΐου ψήφισε η ουκρανική Βουλή. Την πρόταση υπερψήφισαν οι 328 από τους 447 βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Ο Ουκρανός πρόεδρος πάντως λίγη ώρα νωρίτερα διεμήνυσε πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί ούτε να εγκαταλείψει τη χώρα, τονίζοντας πως είναι ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος.

Ελεύθερη η Τιμοσένκο

Ελεύθερη αφέθηκε η Γιούλια Τιμοσένκο από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν υπό φρούρηση σωφρονιστικών υπαλλήλων για το μεγαλύτερο διάστημα μετά την καταδίκη της το 2011. Η Τιμοσένκο είχε καταδικαστεί για κατάχρηση εξουσίας το 2011 εξαιτίας μιας συμφωνίας για το φυσικό αέριο με τη Ρωσία. Οι υποστηρικτές της και δυτικές κυβερνήσεις χαρακτήριζαν τη δίκη της πολιτική.

Γιανουκόβιτς

Το διάγγελμα του Γιανουκόβιτς

Κατηγορηματικός ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί εμφανίστηκε στο διάγγελμά του από το Χάρκοβο παρά τις περί του αντιθέτου φήμες που κυκλοφορούν από το πρωί του Σαββάτου και παρά του ότι αυτό φαίνεται να αποτελεί το βασικό αίτημα των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης.

«Το παρόν κοινοβούλιο παίρνει παράνομες αποφάσεις που ντροπιάζουν τη χώρα» ανέφερε ο Γιανουκόβιτς στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από το κανάλι UBR.

Όπως είπε «πυροβόλησαν το αυτοκίνητό μου αλλά δεν φοβάμαι. Θα μείνω στην Ουκρανία». Συμπλήρωσε, δε, ότι αυτό που προσπαθεί είναι να προστατεύσει το λαό από τους «επιδρομείς».

Ο Γιανουκόβιτς χαρακτήρισε τα πρόσφατα γεγονότα στο Κίεβο πραξικόπημα, ενώ ανέφερε πως έχει χρέος «να προστατεύσει τον λαό» και πως «θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να τερματιστεί η αιματοχυσία».

Παρομοίασε μάλιστα τα όσα συμβαίνουν στη χώρα τις τελευταίες μέρες με την άνοδο των ναζί στην εξουσία τη δεκατία του 1930 στη Γερμανία.

Νωρίτερα μεταδίδαμε
Ουκρανία: Η ωραία Γιούλια Τιμοσένκο επανέρχεται – Άλλο κράτος η Ν.Α. Ουκρανία και η Κριμαία υπό τον Γιανουκόβιτς;
Σχέδιο διαμελισμού της χώρας

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το σχέδιο του Γιανουκόβιτς περιλαμβάνει την απόσχιση της νοτιοανατολικής Ουκρανίας και της Κριμαίας από την Ουκρανία και τον σχηματισμό ανεξάρτητης κυβέρνησης, η οποία θα απολαμβάνει της έγκρισης και της προστασίας της Ρωσίας.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη συνεδρίαση της τοπικής βουλής στο Χάρκοβο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις νοτιοανατολικές περιοχές και την Κριμαία, στην οποία όμως δεν μετέχει ο Γιανουκόβιτς, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην πόλη. Ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα κατά τη διάρκεια της ημέρας για τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα.

Να αναφέρουμε ότι το Χάρκοβο ήταν η πρωτεύουσα της Σοβιετικής Ουκρανίας έως το 1939, και βρίσκεται στην κυρίως ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία, που αποτελεί και την εκλογική βάση του κ. Γιανουκόβιτς.

Ουκρανία: «Να φύγει και ο δολοφόνος» ζητούν οι ακραίοι διαδηλωτές

Η συμφωνία που υπέγραψαν το απόγευμα της Παρασκευής οι ηγέτες της αντιπολίτευσης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αν και προβλέπει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και περιορισμό των εξουσιών του προέδρου, δεν αρκεί σε ομάδες δεξιών κυρίως διαδηλωτών που απαιτούν παραίτηση του Γιανουκόβιτς.

Μάλιστα διαδηλωτές στο Κίεβο, υποδέχθηκαν με γιουχαΐσματα και σφυρίγματα αποδοκιμασίας τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που πήγαν να τους ενημερώσουν για τη συμφωνία.

Ένας δεξιός ακτιβιστής διέκοψε τον Βιτάλι Κλίτσκο ενώ μιλούσε στο πλήθος στην πλατεία Ανεξαρτησίας, φωνάζοντας ότι ο Γιανουκόβιτς πρέπει να παραιτηθεί μέχρι τις 10:00 το πρωί του Σαββάτου. Οι υπόλοιποι άρχισαν να ζητωκραυγάζουν όταν ο άνδρας αυτός, ο Ντμίτρο Γιάρος προειδοποίησε: «Θα ορμήσουμε με τα όπλα, σας τ’ ορκίζομαι».

Ο Γιάρος, που είναι αρχηγός του εθνικιστικού Δεξιού Τομέα, είπε στο πλήθος ότι οι υποστηρικτές του δεν θα καταθέσουν τα όπλα τους, ούτε θα φύγουν από τα οδοφράγματα μέχρι να παραιτηθεί ο Γιανουκόβιτς.

Η ένταση στην πλατεία έφτασε στο αποκορύφωμά της όταν οδηγήθηκαν εκεί τα φέρετρα δύο ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις ταραχές της Πέμπτης. Παρά τη συμφωνία μεταξύ προέδρου και αντιπολίτευσης, πολλοί ήταν αυτοί που αρνούνται να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους ο οποίος ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο Γιανουκόβιτς αποφάσισε να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προτιμώντας να προσεγγίσει τη Ρωσία.

Αναφερόμενος στους τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης που στέκονταν πίσω του, ο Γιάρος φώναξε στο πλήθος: «Ο σύντροφός μου σκοτώθηκε και οι ηγέτες μας κάνουν χειραψία με τον δολοφόνο. Είναι ντροπή! Σας δώσαμε την ευκαιρία να γίνεται υπουργοί στο μέλλον, ακόμη και πρόεδροι, όμως εσείς δεν θέλετε να ικανοποιήσετε το μοναδικό μας αίτημα, να φύγει αυτός ο εγκληματίας από την εξουσία», συνέχισε.

Ο Κλίτσκο δέχτηκε τις έντονες αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων όταν χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις πολιτικές εξελίξεις που σημειώθηκαν εντός της ημέρας.

Ο Κλίτσκο ζήτησε συγγνώμη από το πλήθος για τη χειραψία με τον Γιανουκόβιτς, λέγοντας στο πλήθος: «Αν προσέβαλα κάποιον, του ζητώ να με συγχωρέσει».

Μέσα σε λίγες ώρες από την υπογραφή της συμφωνίας η εικόνα έξω από το κτήριο της Βουλής άλλαξε εντυπωσιακά. Στην περιοχή, που απέχει λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από την πλατεία Ανεξαρτησίας, δεν υπήρχε ούτε ένας αστυνομικός.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet