Στα χέρια τζιχαντιστών το Ραμάντι του Ιράκ
Print Friendly, PDF & Email
Κόσμος

Στα χέρια τζιχαντιστών το Ραμάντι του Ιράκ

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτος κατέλαβαν το στρατηγείο της ιρακινής επαρχίας Ανμπαρ, στο Ραμάντι, εδραιώνοντας τον έλεγχό τους σχεδόν επί του συνόλου της πόλης, έπειτα από σφοδρές μάχες δύο ημερών, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν περίπου 500 στρατιώτες και άμαχοι, σύμφωνα με πηγές των τοπικών Αρχών.

«Το κέντρο διοίκησης των επιχειρήσεων στην επαρχία Άνμπαρ εγκαταλείφθηκε. Πολλά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί κατά την επίθεση», δήλωσε εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας.

Με την κατάληψη και του κέντρου διοίκησης, το Ισλαμικό Κράτος εδραιώνει τον έλεγχό του επί του συνόλου σχεδόν της πόλης, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε την Πέμπτη με σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας.

Το Ισλαμικό Κράτος κατέχει το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Άνμπαρ, η οποία εκτείνεται από τις μεθορίους με τη Συρία, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία μέχρι τις πύλες της Βαγδάτης.

Στο Ραμάντι, ο στρατός, η αστυνομία, οι αντιτρομοκρατικές μονάδες και οι ομάδες μαχητών των τοπικών φυλών είχαν οχυρωθεί στο αρχηγείο του στρατού και στο απέναντι δικαστικό μέγαρο, πριν υποχωρήσουν.

«Το Ραμάντι δεν έπεσε, συνεχίζουν να διεξάγονται μάχες σε ορισμένες συνοικίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη, ενώ από την πλευρά του αξιωματικός της αστυνομίας εξήγησε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας αποσύρθηκαν από την πόλη κατευθυνόμενες προς τον αυτοκινητόδρομο που περνά δυτικά της πόλης.

Η πτώση του Ραμάντι, που βρίσκεται σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τη Βαγδάτη, αποτελεί σημαντική ήττα για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χαϊντέρ αλ Αμπάντι, ο οποίος, μετά την ανακατάληψη του Τικρίτ, είχε υποσχεθεί ότι η απελευθέρωση της επαρχάις αλ Άνμπαρ θα είναι ο επόμενος στόχος των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός διέταξε τους στρατιώτες, τους συμμάχους τους μαχητές των τοπικών φυλών και τις επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν «να κρατήσουν τις θέσεις τους» και να μην επιτρέψουν στο Ισλαμικό Κράτος να καταλάβει και άλλες ζώνες, υποσχόμενος την άφιξη στρατιωτικών ενισχύσεων στο Ραμάντι.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet