Συνθήκες «Ψυχρού Πολέμου» στην Ανατολική Ευρώπη
Print Friendly, PDF & Email
Κόσμος

Συνθήκες «Ψυχρού Πολέμου» στην Ανατολική Ευρώπη

Η Μόσχα θα ενισχύσει τις δυνάμεις της στα δυτικά σύνορά της, εάν οι ΗΠΑ αποθηκεύσουν βαρύ οπλισμό στις χώρες της Βαλτικής και την Ανατολική Ευρώπη, προειδοποίησε τη Δευτέρα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Χαρακτηρίζοντας «το πιο επιθετικό βήμα από το Πεντάγωνο και το ΝΑΤΟ» μετά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου τις προηγούμενες δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου, ότι η Ουάσινγκτον έχει προγραμματίσει να αποθηκεύσει βαρύ οπλισμό στις χώρες της Βαλτικής και την ανατολική Ευρώπη, προκειμένου να καθησυχάσει τους φόβους των συμμάχων της, εξαιτίας του ρόλου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Ρώσος στρατηγός Γιούρι Γιακούμποφ παρουσίασε τη στάση της Μόσχας ως μονόδρομο.

«Η Ρωσία θα έχει μόνο την επιλογή της ενίσχυσης των στρατευμάτων και των δυνάμεών της στη δυτική πλευρά της», δήλωσε ο στρατηγός Γιακούμποφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Ρώσος στρατηγός διευκρίνισε ότι η χώρα του πρώτα θα προσθέσει νέες μονάδες αρμάτων μάχης, πυροβολικού, καθώς και αεροπορικές στα δυτικά της σύνορα. Θα επιταχύνει επίσης την ανάπτυξη νέων πυραύλων Ισκαντέρ στον θύλακα του Καλίνινγκραντ και θα συγκεντρώσει δυνάμεις της στη Λευκορωσία.

Η Πολωνία και η Λιθουανία επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται σε συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για την τοποθέτηση βαρέος οπλισμού σε αποθήκες στην περιοχή. Ειδικότερα, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Τόμας Σιεμόνιακ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα του περιμένει οι ΗΠΑ να αποφασίσουν μέσα σε λίγες εβδομάδες αν θα αποθηκεύσουν βαρύ οπλισμό σε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. «Η απόφαση ανήκει στις ΗΠΑ. Απ΄ όσο γνωρίζω, δεν πρόκειται για μια απόφαση με μακρινό ορίζοντα, που σημαίνει ότι η απόφαση θα ληφθεί εντός των λίγων προσεχών εβδομάδων».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ωστόσο απέφυγε να σχολιάσει επί του θέματος, καθώς «δεν υπάρχουν δηλώσεις από τις ΗΠΑ σε σχέση με αυτό».

Η Ρωσία διαμαρτύρεται εδώ και καιρό κατά αυτού που χαρακτηρίζει απόπειρες της Δύσης να εισβάλει στο έδαφός της, αλλά και να συμπεριλάβει πρώην σοβιετικές δημοκρατίες στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet