Συρία – ΟΗΕ: Ασυμφωνία στην καταγραφή των χημικών όπλων
Κόσμος

Συρία – ΟΗΕ: Ασυμφωνία στην καταγραφή των χημικών όπλων

Οι επιθεωρητές που επιβλέπουν τη διαδικασία καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας ζήτησαν από την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να δώσει διευκρινίσεις για τις ασυμφωνίες που έχουν καταγραφεί όσον αφορά την αρχική δήλωση της Δαμασκού και τα πραγματικά αποθέματα τοξικών αερίων που διαθέτει, ανέφεραν την Τετάρτη 4 Ιουνίου διπλωμάτες του ΟΗΕ.

Οι διπλωμάτες επικαλέστηκαν τα σχόλια της Σίγκριντ Κάαγκ, επικεφαλής της κοινής αποστολής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΗΕ/ΟΑΧΟ), η οποία ενημέρωσε σχετικά το 15μελες Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η ομάδα (του ΟΗΕ και του ΟΑΧΟ) μετέβη στη Δαμασκό και ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με τις ασυμφωνίες που διαπιστώθηκαν από την αρχική δήλωση» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters διπλωμάτης που ήταν παρών στη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Τον περασμένο μήνα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι η προθεσμία της 30ής Ιουνίου για την καταστροφή όλων των δηλωμένων χημικών όπλων της Συρίας δεν θα τηρηθεί.

Ο Γάλλος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Ζεράρ Αρό έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι η αποστολή της ομάδας υπό την Σίγκριντ Κάαγκ «θα πρέπει να συνεχίσει τις δραστηριότητές της πέραν της ημερομηνίας αυτής (της 30ής Ιουνίου)». Ένας άλλος διπλωμάτης είπε πως η Σιγκ. Κάαγκ ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία καταστροφής δεν θα ολοκληρωθεί αυτό το μήνα.

Η κυβέρνηση Άσαντ συμφώνησε το περασμένο έτος να παραδώσει ολόκληρο το χημικό της οπλοστάσιο και να εγγυηθεί την πλήρη καταστροφή του έως την 30ή Ιουνίου.

Η συμφωνία του περασμένου Σεπτεμβρίου για την παράδοση του οπλοστασίου, με βασικούς εμπνευστές τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, απέτρεψε τις αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις κατά της Συρίας.

Η διεθνής κοινότητα είχε κατηγορήσει τον Άσαντ για φονική επίθεση με αέριο σαρίν που χαρακτηρίστηκε ως η χειρότερη χημική επίθεση των τελευταίων δεκαετιών.

Η κυβέρνησή Άσαντ, η οποία αρνείται την κατηγορία και επιρρίπτει την ευθύνη για όλες τις επιθέσεις με χημικά όπλα στους αντάρτες, εξακολουθεί να έχει στην κατοχή της περίπου το 7% των 1.300 μετρικών τόνων χημικών όπλων που δηλώθηκαν στον ΟΑΧΟ, ποσότητα αρκετή για μια επίθεση μεγάλης κλίμακας.

Η κυβέρνηση της Συρίας έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θέλει η αποστολή του ΟΗΕ και του ΟΑΧΟ να ολοκληρώσει το συντομότερο την αποστολή της και να αποχωρήσει αμέσως μόλις βγει εκτός της χώρας το χημικό οπλοστάσιό της.

Όμως δυτικοί αξιωματούχοι θέλουν η αποστολή να συνεχίσει να διεξάγει έρευνες όσον αφορά στις πολλές ασάφειες σε ό,τι αφορά τα δηλωθέντα συριακά χημικά όπλα.

Οι αξιωματούχοι επικαλούνται τις γαλλικές, τις αμερικανικές και τις βρετανικές υπηρεσίες κατασκοπείας, που έχουν πληροφορίες ότι το καθεστώς του Άσαντ δεν αποκάλυψε όλα τα αποθέματά σε χημικές ουσίες, ώστε να διατηρήσει τη δυνατότητα να παράγει και να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet