Σχόλιο του πάπα για την Αρμενία ενοχλεί σφόδρα την Τουρκία
Κόσμος

Σχόλιο του πάπα για την Αρμενία ενοχλεί σφόδρα την Τουρκία

Μεροληπτικές και ανάρμοστες χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου τις δηλώσεις του πάπα Φραγκίσκου, αναφορικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων.

«Η ανάγνωση αυτών των οδυνηρών γεγονότων κατά μεροληπτικό τρόπο είναι ανάρμοστη εκ μέρους του Πάπα και της αρχής που εκπροσωπεί», δήλωσεστην τουρκική τηλεόραση.

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την ανάκληση του Τούρκου πρεσβευτή στο Βατικανό για διαβουλεύσεις στην Άγκυρα.

Δηλώσεις που προκάλεσαν την οργή της Τουρκίας έγιναν λίγο πριν από την έναρξη μιας λειτουργίας στη μνήμη των Αρμενίων που σφαγιάστηκαν το διάστημα μεταξύ 1915 και 1917.

Αρχικά η Τουρκία κάλεσε τον πρεσβευτή του Βατικανού στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθεί. Η κυβέρνηση εξέφρασε «τη βαθιά λύπη και απογοήτευσή της» για τις δηλώσεις του πάπα οι οποίες προκαλούν «πρόβλημα εμπιστοσύνης».

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουσόγλου είχε χαρακτηρίσει αβάσιμη και μακριά από την ιστορική πραγματικότητα τη χρήση της λέξης «γενοκτονία». Στον λογαριασμό του στο Twitter ανέφερε ότι η σχετική δήλωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Τι είπε ο Πάπας

«Τον περασμένο αιώνα, η ανθρώπινη οικογένειά μας βίωσε τρεις μαζικές και πρωτόγνωρες τραγωδίες. Η πρώτη, που ευρέως θεωρείται ως ΄η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα΄ έπληξε τον λαό μας των Αρμενίων», ήταν η δήλωση του ποντίφικα, ο οποίος επικαλέστηκε ένα έγγραφο που υπεγράφη το 2001 από τον πάπα Ιωάννη Παύλο τον B΄ και τον πατριάρχη των Αρμενίων. «Οι άλλες δύο είναι εκείνες που διέπραξαν ο ναζισμός και ο σταλινισμός», πρόσθεσε.

Ακόμα κι αν ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο B΄ είχε χρησιμοποιήσει τον όρο στο έγγραφο και ο ίδιος ο Χόρχε Μπεργκόλιο τον είχε χρησιμοποιήσει αρκετές φορές προτού εκλεγεί πάπας πριν από δύο χρόνια, είναι η πρώτη φορά που ένας ποντίφικας χρησιμοποιεί δημοσίως τον όρο «γενοκτονία».

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet