Σύνοδος ΥΠΕΞ με ατζέντα τρομοκρατία και σχέσεις με τη Μόσχα
Κόσμος

Σύνοδος ΥΠΕΞ με ατζέντα τρομοκρατία και σχέσεις με τη Μόσχα

Η ενίσχυση της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, αλλά και οι σχέσεις με τη Μόσχα θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι και την επιχείρηση εναντίον τζιχαντιστών στο τέλος της περασμένης εβδομάδας στο Βέλγιο, η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών στην πάταξη της παράνομης διακίνησης όπλων και για τη δημιουργία κοινού μητρώου επιβατών αεροπορικών μεταφορών, έχει καταστεί προτεραιότητα των Ευρωπαίων ηγετών.

Στο σημερινό συμβούλιο οι Ευρωπαίοι θα τονίσουν την αποφασιστικότητά τους να δράσουν γρήγορα, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. στις 12 Φεβρουαρίου, που θα αφιερωθεί στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στους Ευρωπαίους «ξένους μαχητές» που επιστρέφουν από τη Συρία και το Ιράκ.

Ενδεικτικό της διεθνούς κινητοποίησης είναι ότι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα μετάσχουν την Πέμπτη, στο Λονδίνο, σε συνάντηση των χωρών του συνασπισμού που πολεμά τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Οι τόνοι πάντως στη σημερινή συζήτηση των Ευρωπαίων υπουργών ενδέχεται να ανεβούν σε ό,τι αφορά το βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης, που είναι οι σχέσεις με τη Μόσχα, οι οποίες ουδέποτε είχαν επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η επιδείνωση αυτή οφείλεται στην προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, με τη Μόσχα να κατηγορείται και για υποστήριξη των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία.

Οι 28 χώρες είναι ιδιαίτερα διχασμένες, με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης που τελούσαν υπό τον σοβιετικό ζυγό να τάσσονται υπέρ μιας σκληρής στάσης απέναντι στη Μόσχα και άλλα κράτη να υποστηρίζουν την επανάληψη του διαλόγου, ακόμη και άρση των κυρώσεων.

Για τη νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία επικρίνεται από ορισμένους ως υπερβολικά διαλλακτική με τη Ρωσία, το θέμα είναι ιδιαίτερα λεπτό. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε ένα έγγραφο εργασίας που ζητεί από τους υπουργούς να εξετάσουν μια «πιο προορατική προσέγγιση ώστε να στραφεί η Ρωσία σε αλλαγή πολιτικής».

Το έγγραφο προτείνει ορισμένους τομείς για μια «επιλεκτική και σταδιακή αποκατάσταση των σχέσεων» με τη Μόσχα, με πρωταρχική τη συνεργασία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα στη Συρία και την καταπολέμηση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, αλλά και τη Λιβύη και τις συνομιλίες για τα πυρηνικά με το Ιράν.

Το κείμενο τονίζει ότι η πρόοδος στον διάλογο με τη Ρωσία ενδεχομένως «δεν θα σημάνει επάνοδο σε μια κανονική κατάσταση» και ότι η πρόοδος θα πρέπει να είναι «στενά συνδεδεμένη» με την πλήρη εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ που υπογράφηκαν το Σεπτέμβριο. Οι συμφωνίες αυτές που προβλέπουν κατάπαυση του πυρός δεν τηρούνται, ενώ η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία επιδεινώνεται εκ νέου κυρίως με την επίθεση των αυτονομιστών στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ.

Το κείμενο εξετάζει κυρίως μια «διαφοροποίηση» μεταξύ των κυρώσεων που έχουν σχέση με την Κριμαία, οι οποίες «θα πρέπει να συνεχιστούν όσο διάστημα συνεχίζεται η προσάρτηση» και αυτών για την “αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας», τείνοντας σαφώς το χέρι στη Μόσχα, αν τα όπλα σιγήσουν στο Ντονμπάς, όπου η σύγκρουση έχει προκαλέσει τον θάνατο 4.800 ανθρώπων από τον Απρίλιο. «Η Ε.Ε. πρέπει να είναι έτοιμη να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις κυρώσεις αυτές μόλις η Ρωσία εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ», αναφέρει το κείμενο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet