Ταϊλάνδη: Διασώθηκαν τέσσερα αγόρια από το σπήλαιο – Διεκόπη η επιχείρηση
Κόσμος

Ταϊλάνδη: Διασώθηκαν τέσσερα αγόρια από το σπήλαιο – Διεκόπη η επιχείρηση

Τέσσερα από τα δώδεκα αγόρια διασώθηκαν από το σπήλαιο Tham Luang της Ταϊλάνδης. Η επιχείρηση διάσωσης σταμάτησε για τις επόμενες 10 με 20 ώρες προκειμένου οι δύτες να ξεκουραστούν και να γίνει ανεφοδιασμός με οξυγόνο.

Ο επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης ανέφερε ότι «χρησιμοποιήσαμε όλο το οξυγόνο» και αυτό σε συνδυασμό με την κούραση των δυτών έκανε τις Αρχές να αποφασίσουν τη διακοπή της επιχείρησης.

Η επιχείρηση διάσωσης πηγαίνει καλύτερα από το αναμενόμενο και έχουν ήδη διασωθεί τέσσερα από τα 12 μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας. Η διάσωση των υπόλοιπων μελών της ομάδας θα ξεκινήσει τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Η επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των τεσσάρων παιδιών διήρκεσε εννέα ώρες. Κάθε παιδί συνόδευαν δύο δύτες. Μόλις τα παιδιά βγήκαν από το σπήλαιο μεταφέρθηκαν στις κινητές ιατρικές μονάδες και από εκεί με αεροδιακομιδές στο νοσοκομείο «Chiang Rai».

Την πληροφορία ότι τέσσερα παιδιά βγήκαν από το σπήλαιο ανακοίνωσαν οι Ταϊλανδοί  βατραχάνθρωποι -Thai Navy Seals- που συνδράμουν την επιχείρηση διάσωσης. Οι Ταϊλανδοί Seals ανακοίνωσαν στην επίσημη σελίδα τους στο Facebook ότι στις 19:47 τοπική ώρα (15:47 ώρα Ελλάδος), τέσσερα από τα 12 παιδιά απεγκλωβίστηκαν με επιτυχία. Στο τελευταίο τους μήνυμα, δε, ευχήθηκαν σε όλους να έχουν καλά όνειρα και καληνύχτα αφού «σήμερα μπορούμε όλοι να κοιμηθούμε ήσυχοι».

Στις 21:00 ώρα Ταϊλάνδης (17:00 ώρα Ελλάδος) ανακοινώθηκε ότι η επιχείρηση σταματά για τις επόμενες ώρες. Η παύση της προσπάθειας απεγκλωβισμού των άλλων οκτώ παιδιών που παραμένουν στο σπήλαιο, αλλά και του προπονητή τους, αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι τελείωσαν οι μπουκάλες οξυγόνου που είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος της διαδρομής και η ομάδα των 90 δυτών και εξειδικευμένων σπηλαιοδυτών πρέπει να τοποθετήσουν νέες, ώστε σε περίπου 10-12 ώρες να ξαναρχίσει η επιχείρηση απεγκλωβισμού των επόμενων τεσσάρων παιδιών.

Με βάση τη σημερινή εικόνα, υπολογίζεται ότι για να βγουν από το σπήλαιο τα οκτώ παιδιά και ο προπονητής τους χρειάζονται ακόμα δύο 24ωρα.

Η επιχείρηση όπως φαίνεται και από το παρακάτω διάγραμμα είναι πολύ περίπλοκη. Το δυσκολότερο σημείο θεωρείται το πρώτο που είναι περίπου 400 μέτρα. Στο συγκεκριμένο σημείο τα περάσματα είναι στενά και η ορατότητα μηδενική εξαιτίας της λάσπης. Σκοπός των διασωστών είναι να κρατήσουν ήρεμα τα παιδιά και να μην πανικοβληθούν.

Η διαδρομή διάσωσης που πρέπει να ακολουθηθεί.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Daniel Shutton, απεσταλμένο του αυστραλιανού Network Ten, το πρώτο παιδί που απεγκλωβίστηκε από το σπήλαιο είναι ο Mark Boonpiam, ηλικίας 14 ετών.

Τραμπ: Είμαστε στο πλευρό σας

Τη στενή συνεργασία των ΗΠΑ με την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης, προκειμένου να βγουν ασφαλή τα παιδιά από τη σπηλιά που είναι εγκλωβισμένα τις τελευταίες 15 ημέρες, αλλά και τη γενναιότητα και το ταλέντο όσων συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης, σημείωσε σε μήνυμά του στο twitter ο Ντόναλντ Τραμπ. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται πολύ στενά με την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης, προκειμένου να βοηθήσουν και να βγουν όλα τα παιδιά από τη σπηλιά με ασφάλεια. Πολύ γενναίοι και ταλαντούχοι άνθρωποι», έγραψε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet