Τουρκία: Αγωνιώδεις προσπάθειες για επιζώντες στα χαλάσματα εν μέσω 390 μετασεισμών
Κόσμος

Τουρκία: Αγωνιώδεις προσπάθειες για επιζώντες στα χαλάσματα εν μέσω 390 μετασεισμών

Οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων στα χαλάσματα που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός των 6,8 Ρίχτερ στην Τουρκία δεν έχουν χαθεί και οι διασώστες συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς το έργο τους. Στις επαρχίες που βρέθηκαν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού δεκάδες κτήρια έχουν καταρρεύσει και οι πολίτες εξακολουθούν να συνταράζονται από τους περισσότερους από 390 μετασεισμούς που έχουν εκδηλωθεί μετά τον κύριο. Οι 14 εξ αυτών ήταν μεγέθους άνω των 4 Ρίχτερ. 

Δέκα οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Ελαζίγ, που έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα, ενώ τέσσερις νεκρούς μετράει η γειτονικά επαρχία Μαλάτια, σύμφωνα με την Αρχή Έκτακτων Αναγκών και Καταστροφών (AFAD). Στην επαρχία έχει μεταβεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν. Ακύρωσε το πρόγραμμά του, βάσει του οποίου επρόκειτο να παραστεί στην 33η γενική συνέλευση του Συμβουλίου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (DEIK) στην Κωνσταντινούπολη.

O αριθμός των τραυματιών υπερβαίνει τους 1.100. Τα τουρκικά μέσα έχουν μεταδώσει εικόνες από  την ανάσυρση αρκετών ανθρώπων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής 40 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μία έγκυος, που έμεινε 12 ώρες παγιδευμένη, ενώ η μάχη για την ανεύρευση και άλλων κάτω από τα συντρίμμια συνεχίζεται. Γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή από τα συντρίμμια ύστερα από 17 ώρες. Την επιχείρηση διάσωσης μετέδιδαν ζωντανά τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας. Κατά τη διάρκειά της, μια διασώστρια μιλούσε συνεχώς με την παγιδευμένη γυναίκα, που ονομάζεται Αζίζε, σε μια προσπάθεια να την καθησυχάσει.

Τα συνεργεία θέλουν να προλάβουν τη νύχτα, οπότε η θερμοκρασία στην Ελαζίγ πέφτει στους -8 βαθμούς Κελσίου. Οι μαρτυρίες των πληγέντων είναι συγκινητικές. «Στο χωριό μας χάσαμε πολλούς. Ελπίζω ο Θεός να μας βοηθήσει» δήλωσε στο Reuters o Σινάσι, ζητώντας από όσους μπορούν να στείλουν κουβέρτες για τους εκατοντάδες ανθρώπους που έχουν μείνει στους δρόμους. 

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για την αποστολή βοήθειας στις πληγείσες περιοχές. Ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ανέφερε ότι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και μονάδες που άνοιξαν για όσους επλήγησαν από τον σεισμό.

Εν τω μεταξύ, τη συμπαράστασή του στον τουρκικό λαό έχει εκφράσει και ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει ενημερώσει τον ομόλογό του ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να στείλει βοήθεια. 

Με αναρτήσεις του στην ελληνική, την αγγλική και την τουρκική γλώσσα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ευχαρίστησε τον Νίκο Δένδια για την άμεση τηλεφωνική επικοινωνία του μετά τον ισχυρό σεισμό στην επαρχία Ελαζίγ, δείχνοντας αλληλεγγύη και ευχόμενος περαστικά.

«Ευχαριστώ εγκάρδια για την αλληλεγγύη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος, της γείτονάς μας, κ. Νίκου Δένδια, ο οποίος ευχήθηκε περαστικά, τηλεφωνώντας αμέσως μετά από τον σεισμό» έγραψε στα ελληνικά.

Πηγή: naftemporiki.gr 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet