Τουρκία: Εγκρίθηκαν επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών
Κόσμος

Τουρκία: Εγκρίθηκαν επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών

Εγκρίθηκε από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση η πρόταση που είχε καταθέσει η κυβέρνηση για δικαίωμα στρατιωτικής δράσης σε Ιράκ και Συρία, προκειμένου να σταματήσει η προέλαση των τζιχαντιστών.

Οι φλόγες του πολέμου έχουν κυριολεκτικά φτάσει μερικά μέτρα από τα σύνορα της Τουρκίας: Το Αΐν αλ Αράμπ -ή στα κουρδικά Κομπανί- φαίνεται με τα κιάλια από την τουρκική πλευρά, ενώ πολιορκείται από την ISIS.

Η θάλασσα προσφύγων που έχει κατακλύσει τη μεθόριο φέρνει στα όριά τους τις δυνατότητες υποδοχής των τοπικών υπηρεσιών.

Έτσι, η Άγκυρα είναι πλέον έτοιμη να περάσει από την ανθρωπιστική βοήθεια στην παραχώρηση των βάσεών της.

Επιπλέον, κινείται και προς το βήμα της αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων. Τέλος, και εξίσου κρίσιμο, δεν αποκλείεται η δημιουργία ζώνης ασφαλείας για τους πρόσφυγες στη βόρεια Συρία και ευρύτερης ζώνης ασφαλείας με απαγόρευση πτήσεων.

Η Τουρκία είχε από νωρίς δηλώσει πρόθυμη για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Επισήμως, η δικαιολογία για μη περαιτέρω ανάμειξη ήταν η ομηρία των 49 Τούρκων που είχαν πιάσει στη Μοσούλη οι τζιχαντιστές κατά την προέλασή τους το καλοκαίρι. Οι 49 απελευθερώθηκαν πριν από μερικές ημέρες (το πώς αυτό επιτεύχθηκε είναι ακόμη άγνωστο).

Όμως ήταν η επίμονη πίεση στην Άγκυρα που φαίνεται ότι τελικά ότι λύγισε τον Ταγίπ Ερντογάν. Πίεση, τόσο από τις δυτικές κυβερνήσεις, και κυρίως την Ουάσινγκτον, αλλά και από τις περιστάσεις.

Η Τουρκία είχε από την αρχή του συριακού εμφυλίου πάρει θέση εναντίον του Άσαντ και ανεχόταν όλες τις ομάδες που μάχονταν εναντίον της Δαμασκού. Η υπαναχώρησή της συνιστούσε πρόκληση, έστω κι αν περιοριζόταν στην κήρυξη πολέμου στους τζιχαντιστές.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet