Υεμένη: Τουλάχιστον 55 νεκροί σε συγκρούσεις μέσα σε 24 ώρες
Κόσμος

Υεμένη: Τουλάχιστον 55 νεκροί σε συγκρούσεις μέσα σε 24 ώρες

Τουλάχιστον 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε 24 ώρες σε βομβαρδισμούς, επιδρομές και μάχες στην επαρχία Χοντάιντα της δυτικής Υεμένης.

Φιλοκυβερνητικές δυνάμεις με τη στήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας επιχείρηση για να εκδιώξουν τους σιίτες αντάρτες Χούθι από την πόλη Χοντάιντα, όπου βρίσκεται το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας, μέσω του οποίου εισάγονται τα περισσότερα τρόφιμα και το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Τα ΗΑΕ απαίτησαν εκ νέου την Τρίτη 26 Ιουνίου την αποχώρηση των ανταρτών από τη Χοντάιντα, μία ημέρα πριν από τη συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς με τον υεμενίτη πρόεδρο Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι στο Άντεν, στο πλαίσιο των προσπαθειών να συναφθεί μια συμφωνία και να αποφευχθεί μια στρατιωτική κλιμάκωση.

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή η οποία έπληξε λεωφορείο σε δρόμο της Ζάμπιντ, στο νότιο τμήμα της επαρχίας. Αγνοείται ως τώρα αν το λεωφορείο μετέφερε άμαχους ή αντάρτες.

Έξι μαχητές των Χούθι σκοτώθηκαν όταν άλλη επιδρομή στην ίδια περιοχή κατέστρεψε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν. Επίσης 38 σιίτες αντάρτες και τρεις φιλοκυβερνητικοί μαχητές σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στους βομβαρδισμούς γύρω από το αεροδρόμιο και στις περιοχές Τουχάιτα και Τζάραχι.

Οι νέες απώλειες αυξάνουν σε τουλάχιστον 429 τον αριθμό των νεκρών στις εχθροπραξίες των τελευταίων σχεδόν δύο εβδομάδων.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απέρριψαν εκ των προτέρων την Τρίτη οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ αν δεν συμπεριλαμβάνει την αποχώρηση των Χούθι από τη Χοντάιντα.

Η Υεμένη εξαρτάται από τις εισαγωγές για το 90% των τροφίμων που καταναλώνει ο πληθυσμός της, και το 70% από αυτή την ποσότητα περνάει από τη Χοντάιντα, στις ακτές της χώρας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet