Υπεγράφη το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ
Print Friendly, PDF & Email
Κόσμος

Υπεγράφη το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ υπέγραψαν τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ, ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταξη της χώρας ως 30ό μέλος.

Στην επόμενη φάση, όλα τα κράτη – μέλη καλούνται να επικυρώσουν το πρωτόκολλο, το οποίο θα δώσει πλέον τη δυνατότητα στη χώρα να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της Συμμαχίας ως παρατηρητής.

Στην τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, παρίσταντο ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος έκανε λόγο για «ιστορική μέρα», ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ και εκπρόσωποι των 29 χωρών μελών.

Η αλλαγή του ονόματος είναι «ζήτημα ημερών», τόνισε ο Ντιμιτρόφ μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου.

«Δεν ήταν αναπόφευκτο, δεν ήταν καν πιθανό να συμβεί», πρόσθεσε αποδίδοντας τα εύσημα στους πολιτικούς ηγέτες και από τις δύο πλευρές που απέδειξαν ότι «ότι το απίθανο είναι τελικά εφικτό».

«Αυτή είναι μία οικογένεια που προσπαθεί να κάνει τον κόσμο πιο ειρηνικό και καλύτερο. Αυτό είναι ένα ταξίδι που μας ωρίμασε περισσότερο», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σημειώνοντας ότι όλη η διαδικασία κατέστησε σαφές ότι η αντιμετώπιση και η επίλυση τέτοιου είδους προβλημάτων είναι κάτι που μπορεί να συμβεί.

Η Ελλάδα θα κυρώσει πρώτη το πρωτόκολλο και με αυτό τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και οι συνταγματικές τροπολογίες. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης του πρωτοκόλλου και από τα 29 κράτη-μέλη, η ΠΓΔΜ, με το νέο συνταγματικό της όνομα, θα καταστεί πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, με δικαίωμα ψήφου για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει η Συμμαχία.

Δεν περιμένω καμία έκπληξη» κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επικύρωσης, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε με τον Ντιμιτρόφ, υπογραμμίζοντας πως ανυπομονεί να δει 30 σημαίες στα γραφεία του ΝΑΤΟ.

«Η ένταξή σας θα φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, κάτι που είναι καλό για το ΝΑΤΟ» ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, προσθέτοντας ότι μέχρι να επικυρωθεί η συμφωνία ένταξης από τα Κοινοβούλια, οι εκπρόσωποι των Σκοπίων θα συμμετέχουν ως «προσκεκλημένοι» στις συνόδους του ΝΑΤΟ.

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας απέρριψε τις αμφιβολίες για την έλλειψη στρατιωτικής ετοιμότητας της χώρας. «Η Βόρεια Μακεδονία συμμετέχει στις στρατιωτικές ασκήσεις και στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, η ένταξή της θα συμβάλει στη σταθερότητα στην νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρώπης και την ασφάλειά μας», τόνισε υπογραμμίζοντας τη στρατιωτική ετοιμότητα της χώρας.

«Η κυβέρνηση των Σκοπίων ανέλαβε τη δέσμευση να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ για το 2024 και έχει αρχίσει να τις αυξάνει», πρόσθεσε.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet