Χάος στην Ουκρανία
Κόσμος

Χάος στην Ουκρανία

Στο χάος βυθίζεται η Ουκρανία, με τις ταραχές στα ανατολικά να διασπείρονται και στην Οδησσό, στον νότο, την Παρασκευή 2 Μαΐου 2014. Δύο στρατιωτικά ελικόπτερα καταρρίφθηκαν στο Σλαβιάνσκ από φιλορώσους αποσχιστές, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο Ουκρανών στρατιωτικών, ενώ τουλάχιστον 38 διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια της Οδησσού. Για πολλούς νεκρούς στις τάξεις των φιλορώσων κατά την επιχείρηση στα ανατολικά έκανε λόγο ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας.

Δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ φιλοκυβερνητικών και φιλορώσων στην Οδυσσό με 38 νεκρούς

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια πορείας οπαδών τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου μαζί με υποστηρικτές της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με φιλορώσους αυτονομιστές.

Για την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία εφόσον δεν συνεργαστεί στην αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία, συμφώνησαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, στέλνοντας σαφές μήνυμα στο πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Νεκροί και τραυματίες στο Σλαβιάνσκ – Διάγγελμα Τουρτσίνοφ

Η στρατιωτική επιχείρηση την οποία εξαπέλυσε σήμερα ο ουκρανικός στρατός στην πόλη Σλαβιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, είχε αποτέλεσμα «πολλούς νεκρούς» στις τάξεις των ανταρτών και δύο νεκρούς μεταξύ των ανδρών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

«Η επίθεση εναντίον των τρομοκρατών συνεχίζεται», είπε ο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, χρησιμοποιώντας την ορολογία που χρησιμοποιεί η μεταβατική κυβέρνηση για να αναφερθεί στους ρωσόφωνους αυτονομιστές αντάρτες.

«Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης οι εγκληματίες υπέστησαν βαριές απώλειες: πολλούς νεκρούς και τραυματίες, πολλούς αιχμαλώτους. Δυστυχώς, λάβαμε πληροφορίες για δύο νεκρούς και επτά τραυματίες στις τάξεις των στρατιωτών μας», δήλωσε ο ίδιος.

Η εκπρόσωπος των αυτονομιστών στο Σλαβιάνσκ Στέλλα Χορόσεβα έκανε νωρίτερα λόγο για πέντε νεκρούς, «τρία μέλη των παραστρατιωτικών ομάδων και δύο πολίτες», κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Σύμφωνα με την ίδια, οι αντάρτες «έχασαν τέσσερα ως πέντε σημεία ελέγχου στα όρια της πόλης».

Απευθυνόμενος στη Ρωσία, ο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ απαίτησε από τη Μόσχα να «σταματήσει την υστερία».

«Καλώ την ηγεσία της Ρωσίας: σταματήστε την ιστορία όσον αφορά τις εξελίξεις που εκτυλίσσονται στην Ουκρανία. Σταματήστε τις απειλές και τον εκφοβισμό», ανέφερε.

«Απαιτούμε η Ρωσία να σταματήσει τις προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας και να μην καταφύγει στην τρομοκρατία, στις δολιοφθορές και στις στρατιωτικές απειλές για να ασκεί πίεση στη χώρα μας», συνέχισε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας.

«Αν ανησυχείτε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ασχοληθείτε με αυτά στη δική σας χώρα όπου οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων είναι συστηματικές», πρόσθεσε ο κ. Ολ. Τουρτσίνοφ.

Εξάλλου σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η ουκρανική συνοριοφρουρά ματαίωσε προσπάθειες Ρώσων «ενόπλων δολιοφθορέων» να παρεισφρήσουν στο έδαφος της χώρας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στην ανακοίνωση ο Ολ. Τουρτσίνοφ ανέφερε ακόμα ότι η επιχείρηση για να ανακαταληφθεί το Σλαβιάνσκ δεν προχώρησε όσο γρήγορα ανέμενε το Κίεβο, καθώς την περιέπλεξε το γεγονός πως οι φιλορώσοι κρύβονται «πίσω από τους πολίτες» και «πυροβολούν από διαμερίσματα πολυκατοικιών», όπως τόνισε, κατηγορώντας τους αυτονομιστές πως χρησιμοποιούν άμαχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

«Απαιτούμε οι τρομοκράτες, οι δολιοφθορείς, όλοι όσοι πήραν τα όπλα εναντίον της χώρας μας να παραδώσουν τα όπλα τους, να παραδοθούν, να αφήσουν ελεύθερους τους ομήρους και να αποχωρήσουν από τα κτήρια της δημόσιας διοίκησης», ανέφερε ο ίδιος.

Επικαλούμενος την κρίση στην ανατολική Ουκρανία ο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ υπέγραψε εξάλλου ένα διάταγμα το οποίο επαναφέρει σε ισχύ την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για τους άνδρες από 18 ως 25 ετών.

Πηγή: bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet