Χιλιάδες στρατολογήσεις παιδιών στο Ν. Σουδάν
Κόσμος

Χιλιάδες στρατολογήσεις παιδιών στο Ν. Σουδάν

Φριχτές δοκιμασίες συνεχίζουν να υπομένουν παιδιά στο Νότιο Σουδάν που αντικρίζουν την πιο δραματική όψη της βίας. Περισσότερα από 650 παιδιά έχουν στρατολογηθεί σε ένοπλες ομάδες της χώρας από τις αρχές του 2016, όπως αναφέρει η UNICEF, που εκπέμπει σήμα κινδύνου εκφράζοντας φόβο για τη ζωή δεκάδων χιλιάδων παιδιών.

Όπως επισημαίνει η Οργάνωση, από το ξεκίνημα του πολέμου στο Νότιο Σουδάν, το 2013, 16.000 παιδιά έχουν στρατολογηθεί, περίπου 900.000 παιδιά έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό, περισσότερα από 13.000 παιδιά λείπουν, έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους ή είναι ασυνόδευτα και πάνω από το 50% του συνόλου των παιδιών στο Νότιο Σουδάν παραμένουν εκτός σχολείου.

Ακόμη, 250.000 παιδιά αντιμετωπίζουν σοβαρό υποσιτισμό οξείας μορφής.

«Τα παιδιά συνεχίζουν να στρατολογούνται και να χρησιμοποιούνται από ένοπλες ομάδες παρά την ευρεία πολιτική δέσμευση για τον τερματισμό αυτής της πρακτικής», επισημαίνεται από την UNICEF, ενώ τονίζεται πως έχουν αυξηθεί «σημαντικά τα φαινόμενα βίας στο Νότιο Σουδάν» και πως η βία «με βάση το φύλο, που ήταν ήδη διάχυτη στη χώρα, έχει ενταθεί σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης».

Για εκτεταμένη σεξουαλική βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών και συστηματική χρήση του βιασμού κάνει λόγο ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της Οργάνωσης, Τζάστιν Φόρσαιθ.

Να σημειωθεί ότι με έκθεσή του ο ΟΗΕ, πριν από λίγους μήνες, είχε καταγράψει μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου του 2015 περισσότερα από 1.300 κρούσματα βιασμού μόνον στην πολιτεία Γιούνιτι του Νοτίου Σουδάν. Σε μία περίπτωση, δε, οι στρατιώτες διαπληκτίστηκαν για το αν θα βιάσουν ένα κορίτσι έξι ετών και κατέληξαν να το σκοτώσουν.

Στην έκθεση είχε αναφερθεί, ακόμη, ότι οι τρόποι με τους οποίους έχουν σκοτωθεί άμαχοι δεν είναι τυχαίοι, μεμονωμένοι ή συμπτωματικοί, αλλά δείχνουν σκόπιμοι, συστηματικοί και στηρίζονται στην εθνική ταυτότητα.

Πηγή: in.gr/Επιμέλεια: Ελισάβετ Σταμοπούλου

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet