Γιατροί του Κόσμου: Η Ευρώπη απέτυχε στη Λέσβο
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Γιατροί του Κόσμου: Η Ευρώπη απέτυχε στη Λέσβο

Την αποτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης «βλέπουν» οι Γιατροί του Κόσμου στην έκρυθμη κατάσταση που προκλήθηκε τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016 στο hotspot στη Μόρια της Λέσβου.

«Τα χθεσινά γεγονότα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια Λέσβου καταδεικνύουν την αποτυχία της μέχρι σήμερα ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Η περίπτωση του ΚYT της Μόριας Λέσβου είναι χαρακτηριστική καθόσον αποτελεί το πρώτο πλήρως επιχειρησιακό – λειτουργικό “hotspot” της χώρας μας και μεγαλύτερο από άποψη μεγέθους και φιλοξενούμενων κέντρο υποδοχής σε ένα νησί, τη Λέσβο, που εξακολουθεί να αποτελεί μέχρι και σήμερα το σημείο εισόδου για το 50-60% των συνολικών αφίξεων στην Ελλάδα» αναφέρει η οργάνωση.

«Ο πολύμηνος εγκλεισμός χιλιάδων ανθρώπων σε ένα χώρο φτιαγμένο για τους μισούς από όσους κλήθηκε να εξυπηρετήσει, ο αποκλεισμός όσων φθάνουν στην Ελλάδα μετά την 20η Μαρτίου από τα προγράμματα μετεγκατάστασης σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε., οι μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία ασύλου και η σχεδόν ανύπαρκτη πληροφόρηση για το τι -και πότε- μέλλει γενέσθαι έχει οδηγήσει τον προσφυγικό/μεταναστευτικό πληθυσμό σε αδιέξοδο και την τοπική κοινωνία σε αναστάτωση» αναφέρουν οι Γιατροί του Κόσμου.

Είναι προφανές ότι η μέχρι σήμερα ευρωπαϊκή διαχείριση της προσφυγικής κρίσης έχει αποτύχει αναφέρει η οργάνωση και τονίζει την ανάγκη για καινοτόμες και ρεαλιστικές πρωτοβουλίες.

Οι Γιατροί του Κόσμου καλούν την Ε.Ε. να αναθεωρήσει τις μέχρι σήμερα ακολουθούμενες πολιτικές, εξασφαλίζοντας νόμιμους και ασφαλείς τρόπους πρόσβασης για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τα παιδιά, που αποτελούν πλέον την πλειονότητα των μετακινούμενων πληθυσμών.

Παράλληλα, καλούν τις ελληνικές αρχές να υλοποιήσουν άμεσα πρωτοβουλίες για την αποσυμφόρηση των νησιών με την προώθηση όσων βρίσκονται εκεί σήμερα σε χώρους φιλοξενίας στην χερσαία Ελλάδα και την επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.

Πηγή: in.gr/ Newsroom ΔΟΛ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet