Πάνω από 800 οι νεκροί στην Αϊτή από τον «Μάθιου»
Κόσμος

Πάνω από 800 οι νεκροί στην Αϊτή από τον «Μάθιου»

Σε τουλάχιστον 842 εκτοξεύτηκε ο αριθμός των νεκρών από το σαρωτικό χτύπημα του κυκλώνα «Μάθιου» στην Αϊτή. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει δίχως στέγη και τεράστιες είναι οι καταστροφές στη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου από το πέρασμα του ισχυρότερου κυκλώνα σε μία δεκαετία.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι θα χρειαστούν ημέρες έως ότου διαφανεί το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής. Ήδη ο απολογισμός των νεκρών έχει διπλασιαστεί και εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς οι διασώστες αποκτούν σταδιακά πρόσβαση σε απομονωμένες περιοχές που είχαν αποκοπεί πλήρως λόγω του κυκλώνα.

Ορισμένες περιοχές στον νότο είναι προσβάσιμες μόνο διά θαλάσσης ή αέρος. Οι περισσότεροι θάνατοι έχουν καταγραφεί στη βορειοδυτική ακτή, η οποία δέχθηκε και το ισχυρότερο χτύπημα. Τουλάχιστον μία μεγάλη πόλη στον νότο, η πόλη Τζέρεμι, έχει σχεδόν καταστραφεί ολοσχερώς.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι περίπου 350.000 άνθρωποι χρήζουν βοήθειας. Μη κυβερνητικές οργανώσεις σημειώνουν ότι η επικοινωνία με τις περιοχές που έχουν δεχθεί το βαρύτερο πλήγμα δυσχεραίνεται καθώς έχει διακοπεί το δίκτυο τηλεφωνίας και ηλεκτροδότησης.

Παράλληλα υπάρχουν ανησυχίες για έξαρση κρουσμάτων χολέρας δεδομένων των ήδη ανεπαρκών υποδομών. Η Αϊτή, μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, ουδέποτε συνήλθε πλήρως από τον καταστροφικό σεισμό του 2010 που σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους και την επιδημία χολέρας που ακολούθησε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν στην Αϊτή το πολεμικό πλοίο «USS Mesa Verde» για να συμβάλλουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Ο κυκλώνας -διασχίζει τώρα με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 185 χλμ/ώρα τις ακτές της Φλόριντα και κινείται βορειοδυτικά. Το κέντρο του κυκλώνα -που έχει υποβαθμιστεί σε κατηγορία 3- δεν έχει προς το παρόν αγγίξει το έδαφος και παραμένει ασαφές εάν αυτό θα γίνει.

Η πόλη του Τζάκσονβιλ ενδέχεται να πληγεί από εκτεταμένες πλημμύρες, επεσήμανε ο κυβερνήτης της πολιτείας, Ρικ Σκοτ.

Στις 21:00 ώρα Ελλάδας το μάτι του κυκλώνα σάρωνε τις βορειανατολικές ακτές της Φλόριντα. Οι άνεμοι που τον συνοδεύουν έχουν ελαφρά αποδυναμωθεί στα 185 χιλιόμετρα την ώρα.

Το φαινόμενο μετακινείται με ταχύτητα 19 χιλιομέτρων σε ένα μονοπάτι που θα μπορούσε να φέρει τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλησίον ή ακριβώς πάνω στις ακτές της βορειοανατολικής Φλόριντα και τη Τζόρτζια έως απόψε το βράδυ και κοντά ή πάνω από τις ακτές της Νότιας Καρολίνα το Σάββατο.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν κηρυχθεί πολλές πολιτείες στην «τροχιά» του κυκλώνα, οι Αρχές βρίσκονται επί ποδός και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι του στην Κολομβία για την παρακολούθηση της κατάστασης.

Τουλάχιστον 827.000 σπίτια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στη Φλόριντα, ενώ τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη απομακρυνθεί από τις εστίες τους στις παράκτιες περιοχές από τη Φλόριντα έως τη Τζόρτζια, καθώς και τη Βόρεια και Νότια Καρολίνα.

Προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές ζημιές ή τραυματισμοί στις πόλεις της νότιας Φλόριντα, όπου ο τυφώνας προκάλεσε πτώσεις δέντρων και κολώνων ηλεκτρικού ρεύματος, μετέδωσαν το τηλεοπτικό δίκτυο CNN και τοπικά ΜΜΕ.

Η νότια Φλόριντα γλίτωσε τα χειρότερα, όμως ο Μπαράκ Ομπάμα έσπευσε να προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο ανόδου των υδάτων καλώντας τους πολίτες να μην εφησυχάζουν μπροστά στον κίνδυνο ενός κυκλώνα που μπορεί να αποδειχθεί ο ισχυρότερος που θα χτυπήσει τη βορειοανατολική Φλόριντα σε περισσότερα από 100 χρόνια.

«Πρόκειται πάντα για ένα κυκλώνα πραγματικά επικίνδυνο» δήλωσε από το Οβάλ Γραφείο κατόπιν συνάντησης με τους αρμόδιους αξιωματούχους που χειρίζονται την «οχύρωση» των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA), Κρεγκ Φουγκέιτ.

«Διαπιστώσαμε ότι έχουν προκληθεί σημαντικές υλικές ζημιές σε ορισμένες περιοχές στη νότια Φλόριντα. Πιστεύω ότι η κύρια ανησυχία μας στην παρούσα φάση δεν είναι μονάχα η ισχύς των ανέμων αλλά και η άνοδος των υδάτων» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Οι πολίτες πρέπει να ακούσουν τους τοπικούς αξιωματούχους όταν τους συστήνουν να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές. Μπορούμε πάντα να αντικαταστήσουμε την περιουσία, δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε ζωές» είπε απευθυνόμενους στους δημοσιογράφους.

Στην Αϊτή την ίδια στιγμή έχει μόλις αρχίσει να ξεδιπλώνεται το μέγεθος της καταστροφής.

Τουλάχιστον 842 νεκρούς άφησε στο πέρασμά του ο κυκλώνας, σύμφωνα με υπολογισμό του «Reuters» βάσει των τελευταίων στοιχείων που έρχονται από τοπικούς αξιωματούχους καθώς έχουν αρχίσει και φθάνουν πληροφορίες από απομονωμένες περιοχές που είχαν αποκοπεί λόγω του κυκλώνα.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας κάνει επίσης λόγο για 800 νεκρούς, διπλασιάζοντας τον μέχρι στιγμής απολογισμό.

Ο κυκλώνας χτύπησε τη φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου με ανέμους 233 χλμ/ώρα και καταρρακτώδεις βροχές. Παραθαλάσσια χωριά ισοπεδώθηκαν από τα κύματα που προκάλεσε ο «Μάθιου». Τουλάχιστον 61.500 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε καταφύγια, σύμφωνα με τις Αρχές.

Η βοήθεια καθυστερεί δραματικά να φθάσει στις πόλεις και τα χωριά. Οι ντόπιοι στηρίζουν ο ένας τον άλλον περιμένοντας βοήθεια.

Το «USS Mesa Verde», μεταγωγικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, κατευθύνεται προς την πληγείσα χώρα προκειμένου να προσφέρει βοήθεια στις επιχειρήσεις. Εκπρόσωπος Τύπου του Πολεμικού Ναυτικού δήλωσε ότι το πλοίο μεταφέρει μεταξύ άλλων τρία ελικόπτερα CH-53, εκσκαφείς και οχήματα διανομής νερού.

Το πλοίο μπορεί να παράγει 272 λίτρα φρέσκο πόσιμο νερό την ημέρα και μεταφέρει τρόφιμα, φάρμακα, παιδικό γάλα και πάνες, προμήθειες πρώτων βοηθειών. Επιπλέον στο πλοίο υπάρχει μια χειρουργική ομάδα που έχει τη δυνατότητα να κάνει επεμβάσεις σε δύο χειρουργεία εν πλω.

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet