Η Τουρκία στο έλεος των βασανιστών
Print Friendly, PDF & Email
Κόσμος

Η Τουρκία στο έλεος των βασανιστών

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016. Οι νέοι κανόνες που ισχύουν από τότε αφήνουν πολλά περιθώρια για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε η Human Rights Watch.

Συνεργάτες της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης τονίζουν ότι οι ισχύοντες κανόνες έχουν εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες στα δικαιώματα των κρατουμένων. Στην έκθεση περιγράφονται 13 περιπτώσεις στις οποίες άνθρωποι βασανίστηκαν. Τα βασανιστήρια εκτείνονται από παρενόχληση του ύπνου, χτυπήματα, μέχρι σεξουαλική κακοποίηση και απειλές για βιασμό.

«Κανείς δεν θα νοιαστεί εάν σε σκοτώσω»

Σε μια περίπτωση η οικογένεια ενός κρατουμένου άκουσε έναν αστυνομικό να απειλεί ένα κρατούμενο. «Λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης κανείς δεν θα νοιαστεί εάν σε σκοτώσω» φέρεται να είπε ο αστυνομικός. «Θα πω απλώς ότι σε σκότωσα επειδή προσπάθησες να φύγεις». Ο δικηγόρος ενός άλλου κρατουμένου δήλωσε στη Human Rights Watch ότι αστυνομικοί απείλησαν να βιάσουν τον πελάτη του με ένα κλομπ και του είπαν ότι δεν πρόκειται να καταφέρει να επιβιώσει τις επόμενες 30 ημέρες. Εξαιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης η αστυνομία έχει το δικαίωμα να κρατά τους συλληφθέντες χωρίς προηγούμενη εισαγγελική παραγγελία μέχρι και 30 ημέρες. Πριν από την επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης το όριο ήταν τέσσερις ημέρες. Οι κανονισμοί καταπατούνται από τις αρχές με στόχο να εκφοβίσουν τους κρατουμένους και τις οικογένειές τους.

Κανείς δεν τολμάει να μιλήσει

Ακόμα και αθώοι Τούρκοι μπορούν να κρατηθούν μέχρι και ένα μήνα χωρίς η αστυνομία να μπορεί να τους προσάψει οτιδήποτε. Εξαιτίας του κλίματος μίσους που δημιουργεί ο Ερντογάν εναντίον εκείνων που κρίνονται ύποπτοι ως αντιφρονούντες, η παραμονή στις φυλακές είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τους κρατουμένους.

«Με την κατάργηση νόμων που προστατεύουν από τα βασανιστήρια, η τουρκική κυβέρνηση έδωσε λευκή επιταγή στις αρχές οι οποίες τώρα μπορούν να βασανίζουν και να κακοποιούν τους κρατούμενους όπως τους αρέσει» λέει ο Χιούτζ Γουίλιαμσον, επικεφαλής της Human Rights Watch σε Ευρώπη και Ασία.

Επιπλέον, και η Διεθνής Αμνηστία, λίγο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, κατήγγειλε τις τουρκικές αρχές για βασανισμό κρατουμένων στις φυλακές. Κρατούμενοι χτυπήθηκαν, βασανίστηκαν και βιάστηκαν. Ο Άντριου Γκάρντνερ, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης, δηλώνει ότι πολλά από τα θύματα φοβούνται να μιλήσουν για τους βασανισμούς που υπέστησαν. Εκτός αυτού πολλοί λίγοι δικηγόροι τόλμησαν να αναλάβουν την υπεράσπιση των θυμάτων βασανισμού.

«Αγωνίζομαι ήδη περισσότερο από δέκα χρόνια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. Τέτοιο φόβο σε ανθρώπους που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις οργανώσεις τους δεν έχω ξαναζήσει» είχε δηλώσει ήδη τον περασμένο Ιούλιο στην «Deutsche Welle» ο Άντριου Γκάρντνερ. «Η κατάσταση είναι σοβαρή» είχε υπογραμμίσει.

Πηγή: in.gr/Κάρλα Μπλάικερ/Μαρία Ρηγούτσου/Deutsche Welle

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet