Εκατοντάδες μετασεισμοί, φόβος και χιλιάδες άστεγοι στην Ιταλία
Print Friendly, PDF & Email
Κόσμος

Εκατοντάδες μετασεισμοί, φόβος και χιλιάδες άστεγοι στην Ιταλία

Η γη εξακολουθεί να σείεται ανάμεσα στο Μάρκε την Ούμπρια, στην κεντρική Ιταλία, με τις μετασεισμικές δονήσεις -η τελευταία ισχυρότερη μεγέθους 4,4 βαθμών- να έχουν ξεπεράσει τις 250, επιτείνοντας τον φόβο των κατοίκων μετά το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου την Τετάρτη -δύο μήνες μετά την ολοκληρωτική καταστροφή στο Αματρίτσε.

Ιστορικά κτήρια και εκκλησίες έχουν καταστραφεί, σπίτια έχουν καταρρεύσει ή κρίνονται ακατάλληλα. Περισσότεροι από 4.000 είναι οι άστεγοι και καταβάλλεται προσπάθεια να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία, με τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι να δηλώνει, επισκεπτόμενος τις πληγείσες ζώνες, ότι «βρισκόμαστε στον μήνα Οκτώβριο και δεν μπορούμε να διανοηθούμε να περάσουν [οι άστεγοι] τον χειμώνα σε σκηνές».

Ο ίδιος επανέλαβε την ανάγκη να δαπανηθούν περισσότερα κονδύλια για την πρόληψη. Υπογράμμισε ότι «χρειάζεται διαρθρωτική παρέμβαση για να υποστηριχθούν οι πληγείσες από τον σεισμό ζώνες» για να σημειώσει πως «πρέπει να το εξηγήσουμε αυτό στην Ιταλία, στην Ευρώπη, σε όλους».

Το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο παρέτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε κηρυχθεί στην κεντρική Ιταλία μετά τον καταστροφικό σεισμό της 24ης Αυγούστου στο Αματρίτσε, ενώ διατίθενται παράλληλα άλλα 40 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

«Ο σεισμός μάς θέτει σε σκληρή δοκιμασία, όμως η Ιταλία δεν αφήνει μόνους τους πολίτες, είμαστε πιο δυνατοί και θα τα καταφέρουμε» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Η Ιταλία ευτυχώς δεν θρήνησε ζωές από τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις που έβγαλαν έντρομους τους πολίτες στους δρόμους και έγιναν αισθητές έως και την Αυστρία. Η γη άρχισε να τρέμει στις 19:10 τοπική ώρα την Τετάρτη. Η δόνηση μεγέθους 5,4 βαθμών με εστιακό βάθος μόλις 9,3 χλμ και επίκεντρο την επαρχία Ματσεράτα ακολουθήθηκε στις 21:10 από ισχυρότερο σεισμού μεγέθους 5,9 βαθμών, εξίσου επιφανειακό και με το ίδιο επίκεντρο.

Ο Αλεσάντρο Αμάτο είχε δηλώσει την Τετάρτη μετά τον πρώτο σεισμό ότι συνδέεται με τη δόνηση της 24ης Αυγούστου στο Αματρίτσε, αναφέροντας σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ότι η νέα δόνηση εντοπίζεται στην ήδη ενεργή ζώνη και πιθανώς πρόκειται για ενεργοποίηση νέου ρήγματος.

Η σεισμική δόνηση των 6 βαθμών που είχε συγκλονίσει την ίδια περιοχή τον Αύγουστο κόστισε τη ζωή 298 ανθρώπων και σχεδόν αφάνισε το χωριό Αματρίτσε.

Τα χωριά και οι κωμοπόλεις στο επίκεντρο των νέων σεισμών είναι τα Καστελσαντάντζελο Σουλ Νέρα (Ματσεράτα), Πρέτσι (Περούτζα), Βίσο (Ματσεράτα) και Ουσίτα (Ματσεράτα). Οι πολίτες είχαν ήδη φύγει τρέχοντας από τα σπίτια τους μετά τον πρώτο σεισμό των 5,4 βαθμών, γεγονός που πιθανώς έσωσε ζωές όταν σημειώθηκε σχεδόν δύο ώρες αργότερα η δεύτερη, ισχυρότερη δόνηση.

Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί σε όλη την κεντρική Ιταλία, περιλαμβανομένης της Ρώμης όπου επίσης πολίτες βγήκαν έντρομοι στους δρόμους.

Αποτυπώνοντας τη δραματική κατάσταση και τη φόρτισή του από τα γεγονότα, ο δήμαρχος της Ουσίτα (πέντε χιλιόμετρα δυτικά του Βίσο) δήλωσε στο «Sky Italia»: «Πολλά σπίτια κατέρρευσαν. Η πόλη μας τελείωσε. Έχουμε γονατίσει».

Την ίδια στιγμή στο Βίσο ο δήμαρχος Τζουλιάνο Πατσαλίνι δήλωσε ότι τα δύο τρία των κτηρίων κρίνονται μη ασφαλή και υπάρχει έλλειψη πόσιμου νερού και υποδομών υγιεινής. Ο ίδιος ανέφερε ότι τα περισσότερα από τα κτήρια που καταστράφηκαν είχαν ήδη υποστεί φθορές από τον σεισμό της 24ης Αυγούστου.

Σοβαρές καταστροφές έχει υποστεί και το Καμερίνο, όπου μετέβη το απόγευμα της Πέμπτης ο Ματέο Ρέντσι. Κοντά στην Νόρτσια, στην Ούμπρια, κατέρρευσε η εκκλησία Σαν Σαλβατόρε του 15ου αιώνα, η οποία είχε επίσης υποστεί φθορές από τη δόνηση του Αυγούστου. Η κατάρρευση της εκκλησίας καταγράφηκε ζωντανά από την κάμερα της «Rai».

Πηγή: in.gr/Ευαγγελία Μπίφη

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet