Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το ανατολικό Χαλέπι
Κόσμος

Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το ανατολικό Χαλέπι

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης του ανατολικού Χαλεπιού. Σχεδόν 1.000 άτομα έχουν απομακρυνθεί από περιοχές που ήλεγχαν αντάρτες, σύμφωνα με συριακές πηγές.

Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), 21 λεωφορεία και 19 ασθενοφόρα που μεταφέρουν πολίτες και τραυματίες εγκατέλειψαν το ανατολικό Χαλέπι με προορισμό περιοχές που ελέγχουν αντάρτες.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως η πρώτη φάλαγγα λεωφορείων που μεταφέρει αντάρτες έφυγε από το ανατολικό τμήμα του Χαλεπίου γύρω στις 14.30 ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέχρι στιγμής 1.150 άμαχοι και τραυματίες έχουν φύγει από το Χαλέπι.

«Η επιχείρηση απομάκρυνσης αφορούσε 951 ανθρώπους, μεταξύ αυτών περισσότεροι από 200 αντάρτες, όπως επίσης και 108 τραυματίες ανάμεσά τους (και) αντάρτες» είχε πει νωρίτερα αξιωματικός του συριακού στρατού.

Ήταν η πρώτη οχηματπομπή που έφυγε από την πόλη βάσει μιας συμφωνίας με την οποία οι αντάρτες θα παραδώσουν την περιοχή στις κυβερνητικές δυνάμεις.

Η Ελίζαμπεθ Χοφ, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Συρία, η οποία βρίσκεται στην περιοχή Ραμουσά, είπε στο πρακτορείο Reuters: «Είδαμε γυναίκες και μικρά παιδιά στα λεωφορεία και κάποιους άνδρες. Τα λεωφορεία δεν ήταν γεμάτα. Όλα κινήθηκαν πολύ ομαλά. Ήταν πολύ ήρεμα».

«Έχουν γίνει προετοιμασίες για να σταλούν άλλα οκτώ λεωφορεία για να πάρουν και άλλα άτομα» σημείωσε η Ελίζαμπεθ Χοφ, η οποία πρόσθεσε ότι δεν έχει δει να γίνεται έλεγχος ταυτοτήτων.

Σύρος αξιωματούχος είπε ότι με την πρώτη αυτοκινητοπομπή έχουν αποχωρήσει 951 άτομα. Στα οχήματα επέβαιναν γυναίκες, παιδιά και τραυματίες, σημείωσε ο ίδιος.

Οι πρώτοι που εγκατέλειψαν την πόλη του Χαλεπιού έφθασαν σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, στο δυτικό τμήμα της επαρχίας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο γιατρός ο οποίος βρίσκεται στο πεδίο και η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Τα οχήματα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου έφθασαν» επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άχμαντ αλ Ντμπις, επικεφαλής μιας ομάδας γιατρών και εθελοντών που συντονίζουν τις επιχειρήσεις εκκένωσης κοντά στην κοινότητα Καν αλ Ασάλ, συμπληρώνοντας πως οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της περιοχής.

Σύμφωνα με τη συριακή τηλεόραση, μία δεύτερη οχηματοπομπή ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης από το ανατολικό Χαλέπι σε περιοχές προς τα δυτικά που ελέγχουν αντάρτες. Η δεύτερη οχηματοπομπή αποτελείται απο 15 λεωφορεία.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Βεγίσι Καϊνάκ σημείωσε ότι η χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να φτιάξει προσφυγικό καταυλισμό για τους αμάχους που θα απομακρυνθούν από το Χαλέπι και σημείωσε ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων μπορεί να φτάσει τους 100.000.

Ρωσία: Γρήγορη και ειρηνική η εκκένωση

Η Ρωσία ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνάντησης της ανθρωπιστικής ομάδας δράσης των Ηνωμένων Εθνών πως η απομάκρυνση των αμάχων από το ανατολικό Χαλέπι θα είναι γρήγορη και ειρηνική, δήλωσε ο σύμβουλος ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ Γιαν Έγκελαντ.

«Η Ρωσία περιέγραψε λεπτομερώς πώς θα εκτυλιχθεί η εκκένωση. Επιβεβαίωσε πως Ρώσοι θα επιβλέπουν και πως είναι μια γρήγορη, μη γραφειοκρατική, μη παρεισφρητική εκκένωση και πως δεν θα συμβεί κανένα κακό σε εκείνους που θα φύγουν από το Χαλέπι» είπε σε δημοσιογράφους.

Περίπου 24 φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια με τη συνοδεία πολλών οχημάτων των Ηνωμένων Εθνών διέσχισαν την τουρκική συνοριακή πύλη Τσιλβέγκοζου προς τη βόρεια Συρία, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Τριάντα εννέα φορτηγά και ασθενοφόρα μαζί με γιατρούς κατευθύνονται στα συριακά χωριά αλ-Φούα και Κεφράγια που πολιορκούνται από τους αντάρτες, προκειμένου να απομακρύνουν τραυματίες και οικογένειες, μετέδωσαν σήμερα δημόσια ΜΜΕ επικαλούμενα τον κυβερνήτη της επαρχίας Χάμα.

Το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, μετέδωσε ότι Μόσχα και Ουάσινγκτον ανέστειλαν τις συνομιλίες για τους τρόπους επίλυσης της κρίσης στο Χαλέπι, τη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.

Η Γαλλία ζήτησε την Πέμπτη έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου αξιωματούχοι του ΟΗΕ να ενημερώσουν το 15μελές Συμβούλιο για «τον τρόπο της εκκένωσης αμάχων και την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο ανατολικό Χαλέπι».

Πηγή: in.gr/ Newsroom ΔΟΛ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet