15 εκατ. παιδικές ζωές έσωσε η UNICEF την τελευταία 15ετία
Κόσμος

15 εκατ. παιδικές ζωές έσωσε η UNICEF την τελευταία 15ετία

Σχεδόν 50 εκατομμύρια παιδικές ζωές έχουν σωθεί από το 2000, σύμφωνα με την Έκθεση της UNICEF «Η Ανανέωση μιας Υπόσχεσης: Έκθεση Προόδου 2015». Ωστόσο, επισημαίνεται ότι εκατομμύρια ακόμη παιδικές ζωές μπορούν να σωθούν μέχρι το 2030.

Απλές, υψηλά αποτελεσματικές, οικονομικά αποδοτικές λύσεις, που συνέβαλαν σε αυτή την εντυπωσιακή μείωση των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών, περιλαμβάνουν την επίβλεψη από ειδικευμένο προσωπικό κατά την προγεννητική και μεταγεννητική φροντίδα, τον μητρικό θηλασμό, τους εμβολιασμούς, τις επεξεργασμένες με εντομοκτόνο κουνουπιέρες, τη βελτιωμένη ύδρευση και αποχέτευση, τη θεραπεία ενυδάτωσης από το στόμα για τη διάρροια, αντιβιοτικά για την πνευμονία, συμπληρώματα διατροφής και θεραπευτικές τροφές.

Έτσι, ο ρυθμός μείωσης της θνησιμότητας μεταξύ των παιδιών έχει υπερδιπλασιαστεί μέσα σε μια γενιά και επιπλέον 38 εκατομμύρια ζωές θα μπορούσαν να σωθούν έως το 2030 εάν η πρόοδος επιταχυνθεί και άλλο, σύμφωνα με τους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, τους οποίους οι παγκόσμιοι ηγέτες πρόκεται να εγκρίνουν αργότερα αυτό τον μήνα.

Ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν ως επί το πλείστον από αιτίες που μπορούν να προληφθούν ανέρχεται σήμερα σε 5,9 εκατομμύρια τον χρόνο -μια πτώση 53% από το 1990. Στο 3,9%, ο παγκόσμιος ετήσιος ρυθμός μείωσης της κάτω των πέντε ετών θνησιμότητας μεταξύ 2000 και 2015 ήταν πάνω από δύο φορές υψηλότερος από όσο ήταν στη δεκαετία του 1990.

Μερικές από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου έχουν αποδείξει ότι μπορούν να επιτύχουν σημαντικές μειώσεις της παιδικής θνησιμότητας παρά τα τρομερά εμπόδια:

  • 24 από τις 81 χώρες χαμηλού και κατώτερου-μεσαίου εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένης της Καμπότζης, της Αιθιοπίας, του Μπαγκλαντές και της Ουγκάντας, πέτυχαν τον ΑΣΧ για μείωση της κάτω των πέντε ετών θνησιμότητας κατά τα δύο τρίτα ή περισσότερο.
  • Μεταξύ 2000 και 2015, 21 χώρες της υποσαχάριας Αφρικής αντέστρεψαν μια αυξητική τάση θνησιμότητας ή τουλάχιστον τριπλασίασαν τον ρυθμό προόδου τους, σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1990.

«Σώζοντας τις ζωές εκατομμυρίων παιδιών σε αστικές και αγροτικές περιοχές, σε πλούσιες και σε φτωχές χώρες, είναι ένα από τα πρώτα μεγάλα επιτεύγματα της νέας χιλιετίας -και μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις τα επόμενα 15 χρόνια είναι η περαιτέρω επιτάχυνση αυτής της προόδου. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι εκατομμύρια παιδιά δεν είναι απαραίτητο να πεθαίνουν, εάν εντείνουμε περισσότερο τις προσπάθειες για να φθάσουμε σε κάθε παιδί» σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Γιόκα Μπραντ.

Παρά αυτές τις εντυπωσιακές προόδους, ο κόσμος δεν έχει εκπληρώσει το στόχο των ΑΣΧ για μείωση της κάτω των πέντε ετών θνησιμότητας κατά τα δύο τρίτα.

Από το 1990 και μέχρι το τέλος του 2015 εκτιμάται ότι περίπου 236 εκατομμύρια παιδιά θα είχαν πεθάνει από αιτίες που προλαμβάνονται, πριν κλείσουν τα πέντε τους χρόνια. Σήμερα, οι κύριες αιτίες των θανάτων κάτω των πέντε ετών περιλαμβάνουν την προωρότητα, την πνευμονία, τις επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, τη διάρροια και την ελονοσία. Ο υποσιτισμός συμβάλλει σε σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών.

Οι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη προκαλούν τις χώρες να αυξήσουν σημαντικά τις προσπάθειές τους για να επιτύχουν ποσοστό θνησιμότητας κάτω των πέντε ετών 25 θανάτους (ή λιγότερους) ανά 1.000 γεννήσεις, μέχρι το 2030. Επιταχύνοντας τις προσπάθειες, ειδικά σε χώρες που υστερούν, ο κόσμος μπορεί να σώσει τις ζωές 38 εκατομμυρίων περισσότερων παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet