Ανακαταλαμβάνουν οι ιρακινές δυνάμεις το Ραμάντι από το Ισλαμικό Κράτος
Κόσμος

Ανακαταλαμβάνουν οι ιρακινές δυνάμεις το Ραμάντι από το Ισλαμικό Κράτος

Στρατηγικής σημασίας κτιριακό συγκρότημα απ’ όπου αντιστέκονταν οι τζιχαντιστές στην προέλαση του στρατού ανακατέλαβαν οι ιρακινές δυνάμεις στην επιχείρηση για το «ξερίζωμα» του Ισλαμικού Κράτους από το Ραμάντι. Οι τζιχαντιστές πιστεύεται ότι έχουν διαφύγει στα βορειοδυτικά της πόλης-κλειδί του δυτικού Ιράκ.

Στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι ιρακινές δυνάμεις «πήραν τον πλήρη έλεγχο» της πρώην έδρας της περιφερειακής κυβέρνησης, κτιριακού συγκροτήματος το οποίο αποτελούσε το τελευταίο «οχυρό» των τζιχαντιστών στο Ραμάντι. «Ο έλεγχος επί του συγκροτήματος σημαίνει ότι [οι τζιχαντιστές] ηττήθηκαν στο Ραμάντι» ανέφερε ο Σαμπάχ αλ-Νούμαν, επισημαίνοντας ότι επόμενο βήμα είναι να εκκαθαριστούν θύλακες που μπορεί να επιχειρούν στην πόλη.

«Όλοι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έφυγαν. Δεν υπάρχει αντίσταση» είπε ο εκπρόσωπος των επίλεκτων αντιτρομοκρατικών δυνάμεων Σαμπάχ αλ-Νούμαν, διευκρινίζοντας ότι η περιοχή του συγκροτήματος πρέπει ωστόσο να καθαριστεί από τις νάρκες και τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν στήσει για παγίδα οι τζιχαντιστές πριν οι ιρακινές δυνάμεις καταφέρουν να εισέλθουν στην πόλη.

Το Ραμάντι, πόλη με σουνιτικό κυρίως πληθυσμό περίπου 90 χλμ δυτικά της Βαγδάτης, είχε καταληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος τον Μάιο.

Η επιχείρηση για την ανακατάληψη είχε ξεκινήσει τον Νοέμβριο, ωστόσο, προχωρούσε με αργούς ρυθμούς, καθώς η κυβέρνηση στη Βαγδάτη δεν ήθελε να καταφύγει στις σιιτικές παραστρατιωτικές δυνάμεις που είχαν βοηθήσει στην ανακατάληψη του Τικρίτ.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Γιαχία Ρασούλ δήλωσε την Κυριακή ότι οι ιρακινές δυνάμεις περικύκλωσαν πλήρως το κτίριο που αποτελούσε την έδρα της κυβέρνησης, τελευταίο οχυρό τους στο Ραμάντι, και ετοιμάζονται να εισέλθουν.

«Καθαρίζουμε τα κτίρια και τους δρόμους περιμετρικά του κτιριακού συγκροτήματος από βόμβες, καθώς ετοιμαζόμαστε να μπούμε μέσα» ανέφερε.

Οι ιρακινές δυνάμεις κέρδισαν έδαφος την Κυριακή και προέλασαν στο κέντρο του Ραμάντι φθάνοντας προ των πυλών του κτιρίου που στέγαζε την περιφερειακή κυβέρνηση, το οποίο σήμερα τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Με την υποστήριξη των αεροπορικών επιδρομών του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού, οι επίλεκτες δυνάμεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ο ιρακινός στρατός είχαν εισέλθει σχετικά εύκολα την Τρίτη στο κέντρο του Ραμάντι με στόχο την ανακατάληψη της πόλης.

Ωστόσο, η προέλαση του στρατού καθυστέρησε τις τελευταίες ημέρες λόγω των εκρηκτικών μηχανισμών, των ελεύθερων σκοπευτών και των τζιχαντιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας, με αποτέλεσμα οι ιρακινές δυνάμεις να κατευθύνονται με αργούς ρυθμούς προς την έδρα της επαρχιακής κυβέρνησης.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται στο Ραμάντι υπολογίζονταν την Τρίτη σε αρκετές εκατοντάδες.

Ο εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε επίσης ότι 260 εκρηκτικοί μηχανισμοί εξουδετερώθηκαν στο βόρειο μέτωπο του Ραμάντι το Σαββατοκύριακο.

Ένα από τα άλλα εμπόδια στην ταχεία προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων είναι η παρουσία των αμάχων στις περιοχές όπου μαίνονται μάχες, και πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινη ασπίδα. Άμαχοι που κατάφεραν να διαφύγουν δήλωσαν ότι υπάρχουν ελάχιστα τρόφιμα για όσους έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη.

Το Ραμάντι είναι η πρωτεύουσα της σουνιτικής επαρχίας Αλ-Ανμπαρ, της μεγαλύτερης του Ιράκ, στα σύνορα με τη Συρία, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία. Η πόλη εκτείνεται κατά μήκος του ποταμού Ευφράτη μέσα σε εύφορη κοιλάδα.

Η ανακατάληψή του, αφότου έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών τον Μάιο, θα είναι μια από τις πιο σημαντικές νίκες για τις ιρακινές Ένοπλες Δυνάμεις από τότε που οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν σχεδόν το ένα τρίτο της χώρας το 2014.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet