Διεθνείς αντιδράσεις για τη βόμβα υδρογόνου της Β. Κορέας
Κόσμος

Διεθνείς αντιδράσεις για τη βόμβα υδρογόνου της Β. Κορέας

Μπορεί το καθεστώς της Βορείου Κορέας να ανακοίνωσε την πρώτη επιτυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου, ωστόσο, ειδικοί γύρω από το θέμα αμφισβητούν την ανακοίνωση.

Ο Μπρους Μπένετ, αναλυτής του Rand Corporation, ο οποίος μίλησε στο BBC, είναι από τους πρώτους που αμφισβήτησε την είδηση. «Η έκρηξη θα έπρεπε να είναι δέκα φορές ισχυρότερη από αυτή που ισχυρίζονται. Επομένως, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, είτε λέει ψέματα, είτε κάτι πήγε στραβά» τόνισε.

Αν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για «καταφανή παραβίαση» των ψηφισμάτων του ΟΗΕμ δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

Επιφυλάξεις και στο Τόκιο. «Από τις 4:45 το απόγευμα δεν εντοπίστηκε ραδιενέργεια σε κανένα από τα σημεία ελέγχου της Ιαπωνίας» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιοσιχίντε Σούγκα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Σεούλ. «Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι επρόκειτο για βόμβα υδρογόνου» είπε ο υφυπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Η διεθνής κοινότητα, πάντως, είναι σε αναβρασμό. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει το απόγευμα (ώρα Ελλάδος).

Ο Λευκός Οίκος διατήρησε χαμηλούς τόνους. «Δεν μπορούμε αυτήν τη στιγμή να επιβεβαιώσουμε τους ισχυρισμούς αυτούς, καταδικάζουμε οποιαδήποτε παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και καλούμε ξανά τη Β. Κορέα να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της δεσμεύσεις» ανέφερε ο ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα για τη βορειοκορεατική δοκιμή βόμβας υδρογόνου, αυτό συνιστά μια σοβαρή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μια πρόκληση την οποία καταδικάζω ανεπιφύλακτα» αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter, ο βρετανός ΥΠΕΞ, Φίλιπ Χάμοντ.

«Αν επιβεβαιωθεί, αυτή η ενέργεια αποτελεί μια σοβαρή παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Β. Κορέας» είπε η Φεντερίκα Μογκερίνι, της Ε.Ε.

Το Πεκίνο διαβεβαίωσε ότι δεν γνώριζε για τη δοκιμή αυτή και, όπως πρόσθεσε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, θα προβεί σε αξιολόγηση της ανακοίνωσης της Β. Κορέας.

Το Πεκίνο είναι ο κύριος διπλωματικός και εμπορικός σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ, αλλά οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι τεταμένες, λόγω της επιμονής της Β. Κορέας, παρά την κινεζική αντίθεση, να προχωράει σε πυρηνικές δοκιμές.

Η Γαλλία καταδίκασε την «απαράδεκτη» παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ από τη Β. Κορέα και ζήτησε να υπάρξει ια ισχυρή αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, δήλωσε ότι θα έχει τηλεφωνική επαφή με τους ομολόγους του της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Ν. Κορέας.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet