Γυναίκα πρόεδρο εξέλεξε για πρώτη φορά η Ταϊβάν
Κόσμος

Γυναίκα πρόεδρο εξέλεξε για πρώτη φορά η Ταϊβάν

Την πρώτη γυναίκα πρόεδρο στην ιστορία της εξέλεξε η Ταϊβάν. Πρόκειται για την 59χρονη Τσάι Ινγκ-Βεν, ηγέτιδα του Προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος (DPP), που πρωτοστατεί στον αγώνα για να αναγνωριστεί το νησί, που η Κίνα εξακολουθεί να θεωρεί αποσχισθείσα επαρχία, ως ανεξάρτητο κράτος από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

Η νίκη της οδήγησε σε σειρά πολιτικών εξελίξεων, καθώς τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν ο πρωθυπουργός Μάο Τσι-Κούο και ο υποψήφιος του κυβερνώντος Κινεζικού Εθνικιστικού Κόμματος Έρικ Τσου.

Ο Έρικ Τσου παραδέχθηκε την ήττα του, εκφράζοντας συγχαρητήρια στην υποψήφια του αντιπολιτευόμενου DPP. «Λυπάμαι» δήλωσε ο Τσου, πλαισιωμένος από υποστηρικτές του, ορισμένοι από τους οποίους είχαν δακρύσει.

Την ίδια ώρα, πηγή του αντιπολιτευόμενου DPP δήλωσε στο Reuters ότι το κόμμα επεξεργάζεται αυτήν την στιγμή τη νικητήρια ομιλία της υποψηφίας του Τσάι, η οποία αναμένεται να μιλήσει εντός των επομένων ωρών.

Βάσει της καταμέτρησης ποσοστού άνω του 50% των ψηφοδελτίων, η Τσάι λαμβάνει 58,1% των ψήφων και προηγείται του Έρικ Τσου, ο οποίος συγκεντρώνει 32,5% των ψήφων, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο της Ταϊβάν FTV.

Η 59χρονη Τσάι χαρίζει στο αντιπολιτευόμενο κόμμα της μόλις τη δεύτερη νίκη του απέναντι στο KTM, μετά την προεδρία του Τσεν Σουί-Μπιάν (2000-2008).

Η πρώην καθηγήτρια του πανεπιστημίου, που είναι γνωστή για τη διακριτικότητά της, προτίμησε μια στρατηγική προσεκτική απέναντι στον μεγάλο γείτονα της Ταϊβάν, την Κίνα, μετά την αποτυχία της στις προεδρικές του 2012, οπότε η ήττα της είχε αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στη δυσπιστία της απέναντι στο Πεκίνο.

Έξω από τα κεντρικά γραφεία του DPP οι υποστηρικτές της Τσάι πανηγύριζαν. «Ο λαός της Ταϊβάν απεχθάνεται το κόμμα που πλησιάζει τόσο πολύ την Κίνα» δήλωσε ένας από αυτούς, ο 35χρονος Τζεφ Τσανγκ, αναφερόμενος στο KTM.

Την ίδια ώρα μια 37χρονη, η Ανίτα Λιν, η οποία βρισκόταν έξω από τα κεντρικά γραφεία του DPP δήλωσε «ενθουσιασμένη» και συμπλήρωσε: «Το μέλλον της Ταϊβάν δεν είναι στην Κίνα. Είναι στον κόσμο».

Ο απερχόμενος πρόεδρος, Μα Γινγκ-Ζέου, μετά από οκτώ χρόνια στην εξουσία, δεν είχε δικαίωμα να είναι πάλι υποψήφιος, βάσει νομοθεσίας.

Στη διάρκεια της θητείας του έκανε βήματα προσέγγισης συναντώντας μάλιστα και τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινγκ Πινγκ, τον περασμένο Νοέμβριο, στη Σιγκαπούρη.

Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε ιστορική, αφού οι ηγέτες Κίνας και Ταϊβάν συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά τον κινεζικό εμφύλιο, πάνω από 60 χρόνια πριν.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν αποσχισθείσα επαρχία της που κάποια στιγμή θα επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα. Οι Ταϊβανέζοι, ωστόσο, θεωρούνται ανεξάρτητοι και ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet