Κλείνει το Γκουαντάναμο ο Μπαράκ Ομπάμα
Κόσμος

Κλείνει το Γκουαντάναμο ο Μπαράκ Ομπάμα

Όταν ο Μπαράκ Ομπάμα εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ για πρώτη φορά, υποσχέθηκε ότι μία από τις πρώτες ενέργειές του θα ήταν το κλείσιμο του κέντρου κράτησης στο Γκουαντάναμο Μπέι στην Κούβα. Επτά χρόνια αργότερα, με ένα εχθρικό Κογκρέσο απέναντί του και σκεπτικισμό από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών, ο Ομπάμα θα παρουσιάσει ένα σχέδιο για το πώς σκοπεύει να προχωρήσει στο κλείσιμο του Γκουαντάναμο μέχρι τη λήξη της θητείας του.

Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι ο Ομπάμα πρόκειται να προβεί σήμερα, Τρίτη, σε δηλώσεις σχετικά με το Γκουαντάναμο.

Επίσης θα κατατεθεί στο Κογκρέσο το σχέδιο για το κλείσιμο του κέντρου κράτησης. Το σχέδιο αναμένεται να συναντήσει σθεναρή αντίσταση από τους Ρεπουμπλικάνους.

Ωστόσο, δεν αναμένονται εκπλήξεις -κάτι που έχει, άλλωστε, πει ο Λευκός Οίκος.

Το σχέδιο θα αναφέρεται στη μεταφορά των περισσότερων κρατουμένων που παραμένουν στη φυλακή σε άλλες χώρες, ενώ κάποιοι -που δεν μπορούν να μεταφερθούν στο εξωτερικό, καθώς θεωρούνται πολύ επικίνδυνοι- θα μεταβούν σε κέντρο κράτησης εντός του αμερικανικού εδάφους.

Πάντως, όπως αναφέρει ο Guardian το σχέδιο δεν θα αναφέρεται σε συγκεκριμένη τοποθεσία μεταφοράς κρατουμένων. Ανάμεσα στους χώρους που εξετάζονται είναι η ναυτική βάση στο Τσάρλεστον στην Νότια Καρολίνα, η στρατιωτική βάση στο Φρούριο Λίβενγουορθ και φυλακή του υπουργείου Δικαιοσύνης στο Φλόρενς του Κολοράντο.

Ο Ομπάμα θεωρεί το Γκουαντάναμο ως εργαλείο στρατολόγησης τρομοκρατών και εκτιμά ότι είναι πολύ δαπανηρή η διατήρησή του.

Από τις 22 Φεβρουαρίου, οι 56 από τους 91 κρατούμενος στο Γκουαντάναμο θα είναι υποψήφιοι για τη συνέχιση της κράτησής τους, ενώ στόχος της Ουάσινγκτον είναι άλλοι 35 που είτε έχει ξεκινήσει η διαδικασία αθώωσής τους, είτε δεν θεωρούνται σοβαρή απειλή για τις ΗΠΑ, να μεταφερθούν εκτός αμερικανικού εδάφους.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet