Έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και το 2016
Οικονομία-Αγορά

Έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και το 2016

Παράταση του μέτρου της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος πέραν και του 2016, αλλά και κατάργηση φοροαπαλλαγών και των φόρων υπέρ τρίτων που θα ενσωματωθούν στον κρατικό προϋπολογισμό συμφώνησαν κυβέρνηση και τρόικα.

Για να κλείσει η διαπραγμάτευση χωρίς πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα φέτος, η κυβέρνηση δέχτηκε χωρίς πολλές συζητήσεις να αναλάβει δεσμεύσεις ότι θα παρατείνει υφιστάμενα μέτρα ή ότι θα λάβει και νέα για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016.

Στην κυβέρνηση, όμως, ευελπιστούν ότι ως τότε θα τα έχουν καταφέρει ώστε να μην χρειάζεται να επιβληθούν τα μέτρα αυτά, όπως τα απέφυγε και εφέτος.

Και στην περίπτωση, ωστόσο, που θα παραταθεί η έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν αύξηση του εισοδηματικού ορίου πολύ πάνω από τα 12.000 ευρώ από τα οποία τώρα καλείται κάποιος να πληρώνει έκτακτη εισφορά, ενώ δεν αποκλείεται και μείωση των συντελεστών 1% έως 4% που επιβάλλονται σήμερα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Τι προβλέπει η συμφωνία που επετεύχθη:

Εργασιακά – Δημόσιο: Για 3 ή 6 μήνες αργότερα σε επόμενους ελέγχους παραπέμπονται οι αποφάσεις για τις αλλαγές στα εργασιακά. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι μεταρρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας (δηλαδή οι ομαδικές απολύσεις και οι τριετίες) καθυστερούν αλλά οι αρχές έχουν δεσμευθεί να τις υλοποιήσουν σταδιακά εντός του 2014.

Με την τρόικα συμφωνήθηκε, ακόμα, να μειωθούν οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και οι φόροι υπέρ τρίτων. Παρά τις καθυστερήσεις καταγράφεται, επίσης, πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης, μείωση της γραφειοκρατίας και βήματα για βελτίωση υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Ανεργία: Η τρόικα δέχτηκε να δοθούν παροχές για ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας όσων πλήττονται από την κρίση, αλλά και να επεκταθούν τα κοινοτικά προγράμματα πρόσληψης νέων και άνεργων εργατών.

Αγορές – Επαγγέλματα: Η τρόικα δέχτηκε να υλοποιηθεί «πολύ μεγάλο μέρος» και όχι το 100% των μεταρρυθμίσεων όπως ζητούσε, τις οποίες προβλέπει η έκθεση του ΟΟΣΑ. Οι αλλαγές που αποφασίστηκαν θα γίνουν στις αγορές προϊόντων, στους τομείς της μεταποίησης τροφίμων, του τουρισμού, των υλικών οικοδομών και του λιανικού εμπορίου. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε επίσης για συγκεκριμένα μέτρα για την απελευθέρωση των μεταφορών και ενοικίασης, αλλά και να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα.

Ενέργεια: Η τρόικα απέσπασε δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις στην αγορά Ενέργειας: (α) αλλαγή των τιμολογιακών πολιτικών για να αποφευχθούν οι συγκαλυμμένες επιδοτήσεις, (β) διαχωρισμό της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού σε δύο φορείς πριν από την ιδιωτικοποίηση και (γ) δρομολόγηση ουσιαστικής μεταρρύθμισης της αγοράς φυσικού αερίου.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet