Ένα στα πέντε νοικοκυριά φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του
Κοινωνία

Ένα στα πέντε νοικοκυριά φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του

Ζει στα όρια της φτώχειας, φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του, κάνει περικοπές ακόμα και σε βασικές δαπάνες, όπως η διατροφή και η υγεία, ενώ χρωστά σχεδόν παντού. Αυτό είναι το οικονομικό προφίλ για μεγάλη κατηγορία Ελλήνων, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ετήσιας έρευνας της ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ – Δεκέμβριος 2017, που παρουσιάστηκε την Πέμπτη.

Η έρευνα διαβλέπει σταθεροποίηση της οικονομίας και της κατανάλωσης, με χαμηλές προσδοκίες όμως για το μέλλον.

Όπως προκύπτει από τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία ΜARC, πάνω από 1 στα 3 νοικοκυριά (34,2%) δηλώνει ότι διαβιώνει με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ, ενώ το 62,4% των νοικοκυριών είχε μείωση των εισοδημάτων το 2017 σε σχέση με το 2016. Παράλληλα, τη χρονιά που πέρασε διευρύνθηκε η ανισότητα υπέρ των ανώτερων εισοδηματικών κλιμακίων. Είναι χαρακτηριστικό το 3,1% των νοικοκυριών μπορεί πλέον να αποταμιεύσει, ενώ σχεδόν 2 στα 10 (14,6%) δηλώνουν ότι τα εισοδήματά τους δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες, εύρημα που σχετίζεται με το ποσοστό ακραίας φτώχειας που σημειώνεται στη χώρα  μας και το οποίο υπολογίζεται στο 40% του ενδιάμεσου εισοδήματος.

Όσο για το φαινόμενο της εισοδηματικής επισφάλειας και αυτό εμφανίζεται σταθερά υψηλό, καθώς στο ενδεχόμενο μιας έκτακτης ανάγκης πληρωμής 500 ευρώ για την κάλυψη κάποιας ανάγκης φαντάζει έως και αδύνατο, αφού το 16,3% δηλώνει ότι δεν θα μπορούσε να την καλύψει και το 52,2% θα κάλυπτε αυτή τη δαπάνη με μεγάλη δυσκολία.

Οι σημαντικές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά οδηγεί πάνω από 6 στα 10 νοικοκυριά να κάνουν περικοπές για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία για την επιβίωση τους, με τα πολυμελή νοικοκυριά να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι περικοπές αφορούν ακόμα και στην κάλυψη αναγκών που σχετίζονται με την υγεία. Για περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά η σύνταξη παραμένει η κυριότερη πηγή εισοδήματος και συνεχίζει να λαμβάνει χαρακτηριστικά στοιχεία υποκατάστατου κοινωνικής προστασίας.

Όσο για τις υποχρεώσεις, το 19,6% των νοικοκυριών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, ενώ το 55,6% αυτών των οφειλετών έχει υπαχθεί σε κάποιου είδους ρύθμιση, ένδειξη ότι το μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών βρίσκεται σε μια πάγια αδυναμία εξυπηρέτησης οφειλών και αναζητά λύσεις παρατείνοντας τους χρόνους αποπληρωμής. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, πάνω από 185.000 νοικοκυριά έχουν υποστεί δέσμευση/ ή κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, ενώ σύμφωνα με την ΑΑΔΕ αναμένεται να ληφθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για πάνω από 1 εκατ. οφειλέτες. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕΕ, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς το επόμενο διάστημα θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο εφαρμογής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Επιπλέον, το 31,1% (από 27,3% τον Δεκέμβριο 2016) των νοικοκυριών με δανειακές υποχρεώσεις έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες (αφορά περίπου 450.000 νοικοκυριά). Το 25% των νοικοκυριών εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις το επόμενο έτος και επιπρόσθετα το 14,8% των νοικοκυριών με ιδιόκτητο ακίνητο δηλώνει ότι αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους για τα ακίνητα που διαθέτει (ΕΝΦΙΑ). Οι οφειλές προς τράπεζες είναι επίσης έντονο πρόβλημα, με το 32,2% να εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις το επόμενο έτος και το 1 στα 5 (18,6%) νοικοκυριά να εκφράζει φόβο για απώλεια της κατοικίας τους εξ αιτίας των συσσωρευμένων υποχρεώσεων που ήδη έχουν.

Τέλος αναφορικά με την κατανάλωση, παρά τη σχετική βελτίωση ορισμένων δεικτών κατανάλωσης, σε ευρείες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών συνεχίζεται η πτωτική πορεία της εγχώριας ζήτησης.

Σχετικά με τις τάσεις κατανάλωσης, όπως σημειώνεται στην έρευνα, μεγάλο τμήμα του πληθυσμού έχει κάνει περικοπές στις δαπάνες ένδυσης – υπόδησης (61,3%), στις εξόδους (48,3%), στα είδη διατροφής (40,2%) και τα οικιακά είδη (40,1%), που συνδέεται με μεταβολή καταναλωτικών προτύπων στην κατανάλωση χαμηλότερης ποιότητας αγαθών.

Η ετήσια έρευνα διεξάγεται από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, σε συνεργασία με την εταιρία MARC A.E., από τον Δεκέμβριο του 2012. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.006 αντιπροσωπευτικά επιλεγμένων νοικοκυριών από όλη την Ελλάδα, στο διάστημα 15 με 21 Νοεμβρίου 2017.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet