Αποκλεισμένες από τη χρηματοδότηση οι ΜμΕ
Οικονομία-Αγορά

Αποκλεισμένες από τη χρηματοδότηση οι ΜμΕ

Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) είναι αποκλεισμένη από τη χρηματοδότηση, τόνισε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), Γεώργιος Καββαθάς, σε ημερίδα που διοργάνωσε η ομάδα εργοδοτών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου στην Κυλλήνη με θέμα «Πρόσβαση των ΜμΕ στην Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση: τι μπορούμε να μάθουμε από την Ελλάδα».

Το φαινόμενο αυτό, επισήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, δεν είναι καινούργιο. Υπήρχε και πριν από την κρίση, αλλά τώρα έχει επιδεινωθεί σε βαθμό ασφυξίας, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των μικρών επιχειρηματιών αντιμετωπίζει οφειλές στις οποίες δεν μπορεί να ανταπεξέλθει λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, ενώ την ίδια στιγμή το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων φτιάχνουν εργαλεία τα οποία φαίνεται να απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε επιχειρήσεις μιας διαφορετικής οικονομίας, με αυξανόμενους τζίρους και χωρίς καμία οφειλή. Ταυτόχρονα η γραφειοκρατία που συνοδεύει τις αιτήσεις για ένταξη στα χρηματοδοτικά αυτά εργαλεία είναι επιεικώς αποθαρρυντική για τις μικρές επιχειρήσεις.

Έτσι, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, η απορρόφηση των εργαλείων αυτών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Και στο πλαίσιο αυτό, η ΓΣΕΒΕΕ προσπαθεί τόσο με παρεμβάσεις και προτάσεις της προς την πολιτεία, όσο και με τη δημιουργία δομών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών άμεσα προς τις επιχειρήσεις να βοηθήσει τις ΜμΕ. Η ανάπτυξη, κατέληξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, θα έρθει από τις μικρές επιχειρήσεις και επομένως θα πρέπει να βοηθηθούν έτσι ώστε να επιβιώσουν και σε δεύτερο στάδιο να αναπτυχθούν.

Πηγή: bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet