Βιομηχανία: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών
Οικονομία-Αγορά

Βιομηχανία: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Στη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών εστιάζεται πλέον η προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει τη βιομηχανία, μετά τη μείωση του ενεργειακού κόστους, τη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων και την ενίσχυση των επιχειρήσεων από το νέο ΕΣΠΑ.

Η διαμόρφωση του «οδικού χάρτη» για τη βιομηχανική πολιτική αποτέλεσε αντικείμενο της σημερινής ατζέντας της διϋπουργικής επιτροπής για τη βιομηχανική πολιτική που συνεδρίασε υπό τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, για πρώτη φορά, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, εκκρεμεί η μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9 μονάδες – ζήτημα που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, το κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ, από το οποίο όμως θα πρέπει να αφαιρεθεί το όφελος που θα προκύψει από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας εξαιτίας της μείωσης του κόστους της μισθοδοσίας (υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες από 30.000 νέες θέσεις εργασίας), καθώς και το πρόσθετο όφελος από την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, άρα και των φορολογικών εσόδων.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη του κόστους και ότι εξετάζεται, αν η μείωση των εισφορών θα γίνει εφάπαξ ή σε τρεις ετήσιες δόσεις, από 1,3 μονάδες κάθε φορά.

Πάντως, το υπουργείο Εργασίας δεν συνδέει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους με την παροχή κινήτρων από την πλευρά της βιομηχανίας. Τα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων είναι αυτά που ανακοινώθηκαν προχθές από το ΥΠΕΚΑ, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ. Ένα μέρος από το όφελος θα περάσει άμεσα και στα νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο, με τη μείωση της τιμής του καυσίμου.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα τεθούν σε διαβούλευση δύο υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τη λεγόμενη διακοψιμότητα (μείωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού με αντάλλαγμα τον περιορισμό της παροχής σε περιόδους αιχμής) και την αντιστάθμιση του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, που συμμετείχε στη σημερινή σύσκεψη, επεσήμανε ότι ζητήθηκε από τη βιομηχανία, με αφορμή τη μείωση του ενεργειακού κόστους, να πάρει αποφάσεις προκειμένου να αυξηθεί η απασχόληση και να μειωθεί η ανεργία.

Η απασχόληση θα αυξηθεί αυτόματα εφόσον βελτιωθούν τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων, απάντησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ενώ παρέπεμψε σε κάθε επιχείρηση ξεχωριστά για τις επιπτώσεις των μέτρων στην απασχόληση. Χαρακτήρισε, πάντως, θετικό το γεγονός ότι εφαρμόζονται μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Εκπρόσωποι της βιομηχανίας που μετείχαν στη συνεδρίαση απέφυγαν να αναλάβουν οποιαδήποτε δέσμευση που να συνδυάζεται με την απασχόληση. Στη σύσκεψη μετείχαν ακόμη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς και Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet