ΕΝΦΙΑ: Μπαίνουμε, τυπώνουμε, πληρώνουμε!
Οικονομία-Αγορά

ΕΝΦΙΑ: Μπαίνουμε, τυπώνουμε, πληρώνουμε!

Ξεκίνησε σταδιακά η ανάρτηση των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) στην εφαρμογή υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9. Εκεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να δουν τον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί σε κάθε ακίνητο και το συγκεντρωτικό ποσό το οποίο οφείλουν στο πλαίσιο του ενιαίου φόρου.

Τα εκκαθαριστικά, έχουν ημερομηνία βεβαίωσης φόρου Ιουλίου (31/7) και όχι Αυγούστου, που σημαίνει ότι ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε πέντε δόσεις. Η πρώτη δόση λήγει στο τέλος Αυγούστου.

Πρόσβαση στα εκκαθαριστικά

Για να δουν τα εκκαθαριστικά τους οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να επισκεφθούν το δικτυακό τόπο www.gsis.gr. Ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν σε πέντε δόσεις φαίνεται στον σύνδεσμο «Ταυτότητα Οφειλής», στο πεδίο «Ο λογαριασμός μου», και μετά τις επιλογές «προσωποποιημένη πληροφόρηση» και «στοιχεία φειλών εκτός ρύθμισης».

Το Σημείωμα για Πληρωμή περιέχει ένα μοναδικό αριθμό για κάθε οφειλή, υπό το όνομα «Ταυτότητα οφειλής».

Η Ταυτότητα Οφειλής ακολουθεί την οφειλή μέχρι την εξόφλησή της και είναι απαραίτητη για την πληρωμή του οφειλόμενου ποσού. Οπως διευκρινίζεται ο υπόχρεος μπορεί να εξοφλήσει είτε ολόκληρο το ποσόν είτε μέρος αυτού, είτε μόνο τη μηνιαία δόση του, φροντίζοντας πάντα να έχει καλύψει το ελάχιστο που είναι η εκάστοτε μηνιαία δόση.

Με εκτυπωμένη τη σελίδα της Ταυτότητα Οφειλής ο υπόχρεος μπορεί να πληρώνει την οφειλή, κάνοντας χρήση των τρόπων πληρωμής που διαθέτουν οι συνεργαζόμενες με το υπουργείο Οικονομικών τράπεζες και τα ΕΛΤΑ.

Σημειώνεται ότι τα 9 πρώτα ψηφία της «Ταυτότητας Οφειλής» αντιστοιχούν στον ΑΦΜ του υπόχρεου.

Για την αποφυγή λαθών, πρέπει να ελέγχεται η απόδειξη πληρωμής που λαμβάνειο υπόχρεος από την Τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ, ως προς την αναγραφή της σωστής «Ταυτότητας Οφειλής».

Διορθώσεις

Όσον αφορά τη διαδικασία διόρθωσης λαθών, η εγκύκλιος της ΓΓ Εσόδων αναφέρει ότι η διόρθωση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα γίνεται χωρίς να επιβληθεί πρόστιμο, ενώ για τις μεταβολές ακινήτων που θα γίνουν μέσα στο 2014, θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλωθούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην περίπτωση διόρθωσης από την οποία θα προκύψει μείωση του ΕΝΦΙΑ άνω των 300 ευρώ.

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα διατάσσεται έλεγχος για τον φορολογούμενο.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet