Η Κομισιόν περιμένει ήρεμη και με ανοιχτά αυτιά τον Αλέξη Τσίπρα
Οικονομία-Αγορά

Η Κομισιόν περιμένει ήρεμη και με ανοιχτά αυτιά τον Αλέξη Τσίπρα

Έτοιμοι να ακούσουν και να συζητήσουν τα αιτήματα της νέας ελληνικής κυβέρνησης δήλωσαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενοι στη συνεδρίαση τουEurogroup στις Βρυξέλλες.

Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπογράμμισαν, πάντως, την ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι των διεθνών δανειστών της.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι η Επιτροπή συνεργάζεται με οποιαδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση έρχεται στην εξουσία και υπενθύμισε ότι υπάρχουν κανόνες, οι οποίοι συμφωνήθηκαν από κοινού με τις ελληνικές αρχές. «Θα δούμε ποια θα είναι τα αιτήματα της νέας ελληνικής κυβέρνησης και θα τα συζητήσουμε, ανεξάρτητα από τη σύνθεσή της, όπως κάνουμε με όλες τις κυβερνήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι δεν διακατέχεται από καμία νευρικότητα επί του θέματος.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπενθύμισε, εξάλλου, ότι ήταν πάντα λάτρης της Ελλάδας και ότι η θετική του προσέγγιση προς τη χώρα δεν αλλάζει.

Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, είπε ότι όπως υπήρχαν συζητήσεις με την απερχόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας, έτσι η Επιτροπή θα συνεχίσει τις συζητήσεις της με τη νέα κυβέρνηση. Σε ερώτηση, αν έχει ήδη μιλήσει με τον κ. Τσίπρα, χαριτολογώντας, ο κ. Γιούνκερ απάντησε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει άλλες έγνοιες σήμερα από το να μιλήσει με τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σχηματιστεί σήμερα κιόλας, καθώς, όπως είπε, αυτό θα επιτρέψει στην Επιτροπή να δουλέψει γρήγορα με τις ελληνικές αρχές.

Όπως είπε ο κ. Μοσκοβισί, υπάρχουν κοινοί στόχοι της Επιτροπής με την Ελλάδα και η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο πώς θα εκπληρωθούν. «Θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να στέκεται στα πόδια της, να μπορέσει να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, να μειώσει τις ανισότητες, να πληρώσει τα χρέη της, κάτι που είναι θεμελιώδες», ανέφερε.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας έχει το δικό της πρόγραμμα και τις δικές της προτεραιότητες. Έδωσε, πάντως, ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος με τις νέες ελληνικές αρχές. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα εργαστούμε από κοινού για τους ίδιους στόχους, ώστε η Ελλάδα να γίνει ισχυρή, να έχει μια δημιουργική οικονομία που να απαντά στις ανάγκες του λαού της και με προφανή στόχο την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.

Εξέφρασε, εξάλλου, την ελπίδα το σημερινό Eurogroup να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα που θα επιτρέψει την επανέναρξη των συζητήσεων με την Ελλάδα, σε θετική και εποικοδομητική βάση και με σεβασμό προς τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Αναφορικά με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, είπε ότι πρέπει πρώτα να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Το θέμα θα συζητηθεί σε μεταγενέστερη φάση, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το μέλλον της τρόικας, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι θα υπάρχει πάντα η ανάγκη από την παρουσία των θεσμών που βοήθησαν, ενδεχομένως, ωστόσο, με μια νέα μορφή.

Όσον αφορά στον Αλέξη Τσίπρα, ο Γάλλος επίτροπος σημείωσε ότι δεν είχε ακόμα τη χαρά να συναντηθεί μαζί του, προσθέτοντας ότι η πόρτα του γραφείου του στην Επιτροπή είναι ανοιχτή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet