Η παραβατικότητα δεν… πάει διακοπές!
Print Friendly, PDF & Email
Οικονομία-Αγορά

Η παραβατικότητα δεν… πάει διακοπές!

Μεγάλη παραβατικότητα στις επιχειρήσεις που σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό δείχνουν τα στοιχεία από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι ΔΟΥ σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μία στις πέντε επιχειρήσεις (το 21,2%) του κλάδου, όπως ξενοδοχεία, επιχειρήσεις εκμετάλλευσης παραλιών, ενοικίασης σκαφών, τουριστικά είδη κ.ά. φοροδιαφεύγει, με την παραβατικότητα να σχετίζεται κυρίως με τη μη έκδοση αποδείξεων.

Η ΓΓΔΕ έδωσε στη δημοσιότητα τα συνοπτικά αποτελέσματα των μερικών επιτόπιων ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από τις ΔΟΥ και τα Τελωνεία της χώρας κατά το χρονικό διάστημα 7/7/2014 -10/8/2014.

Αναλυτικά, κατά το διάστημα από 7/7/14 έως 10/8/14 πραγματοποιήθηκαν από τις ΔΟΥ και τα Τελωνεία συνολικά 15.136 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι, ενώ αναμένεται να συνεχιστούν και να εντατικοποιηθούν περαιτέρω το αμέσως επόμενο διάστημα.

Α. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΡΙΚΩΝ ΕΠΙΤΟΠΙΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Σε σύνολο 11.247 επιχειρήσεων που ελέχθησαν από τις ΔΟΥ το ανωτέρω διάστημα των 5 εβδομάδων διαπιστώθηκαν από τα συνεργεία ελέγχων, σε 1.562 από αυτές, συνολικά 3.652 παραβάσεις. Η παραβατικότητα εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στη μη έκδοση στοιχείων.

Σε τουριστικές περιοχές της χώρας έλαβαν χώρα 7.045 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι, με τις επιχειρήσεις που υπέπεσαν σε παράβαση να φτάνουν τις 1.119.

Σε 6.970 περιπτώσεις (ποσοστό 62% επί του συνόλου) ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με την εστίαση και τη διασκέδαση.

Υψηλή παραβατικότητα εμφάνισαν 434 επιχειρήσεις -πέραν των χώρων εστίασης/ διασκέδασης- που σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό (ξενοδοχεία, εκμ. παραλιών, ενοικ. σκαφών, τουριστικά είδη κ.ά.), ενώ αρκετά χαμηλότερη ήταν η παραβατικότητα στις υπόλοιπες 3.843 επιχειρήσεις. Η μέση ποσοστιαία παραβατικότητα στην επικράτεια τις 5 αυτές εβδομάδες ήταν 13,89%.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο διάστημα αυτό απασχολήθηκαν κάθε εβδομάδα στα συνεργεία ελέγχου 374 υπάλληλοι ΔΟΥ κατά μέσο όρο, ενώ σε 1.796 περιπτώσεις ο έλεγχος των συνεργείων των ΔΟΥ πραγματοποιήθηκε κατά τις νυκτερινές ώρες (22:00 έως 06:00 της επόμενης).

Β. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΡΙΚΩΝ ΕΠΙΤΟΠΙΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Κατά το ίδιο διάστημα λειτουργίας των συνεργείων ελέγχου στα Τελωνεία (7/7-10/8/14 πραγματοποιήθηκαν στην επικράτεια συνολικά 3.889 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι στη διακίνηση προϊόντων που υπόκεινται σε ΕΦΚ, αυτοκίνητα οχήματα, εφοδιασμούς πλοίων κ.λπ.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τα τελωνεία Ε’ Θεσσαλονίκης, Ν. Μουδανιών, Καβάλας, Κομοτηνής, Πατρών, Δ΄ Πειραιά, ΣΤ΄ Πειραιά, Ελ. Βενιζέλου, Ναυπλίου, Β΄ Θεσσαλονίκης, Καλαμάτας, Λάρισας, Βόλου, Ρόδου, Ηγουμενίτσας, Μυτιλήνης, Δράμας, Ξάνθης και Σερρών.

Το μεγαλύτερο ποσοστό επί του συνόλου των μερικών επιτόπιων ελέγχων πραγματοποιήθηκαν στις τελωνειακές περιφέρειες Καβάλας και Θεσσαλονίκης, καθώς στις περιφέρειες αυτές παρουσιάζονται αυξημένοι κίνδυνοι κατά τη διακίνηση προϊόντων που πραγματοποιείται στα πλαίσια του διασυνοριακού εμπορίου με χώρες όπως η Βουλγαρία.

Πηγή: bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet