“Καυτός” φορολογικά ο φετινός Αύγουστος
Οικονομία-Αγορά

“Καυτός” φορολογικά ο φετινός Αύγουστος

«Καυτός» θα είναι φορολογικά ο Αύγουστος για εκατομμύρια πολίτες, καθώς μέσα σε λίγες εβδομάδες λήγει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ενώ μετά τις 26 Αυγούστου θα ξεκινήσει η προετοιμασία για την ηλεκτρονική αποστολή των νέων εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ για να εισπράξει το κράτος 2,65 δισ. ευρώ από τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, τα νέα ειδοποιητήρια ΕΝΦΙΑ θα σταλούν μέσα στο 1ο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, ώστε να πληρωθεί η 1η δόση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Όλα αυτά βέβαια είναι πολύ πιθανόν να πάνε ένα μήνα πίσω, δηλαδή να μεταφερθεί η πρώτη πληρωμή στα τέλη Οκτωβρίου, εφόσον μέσα στον Σεπτέμβριο προκηρυχθούν εκλογές. Έως σήμερα καμία κυβέρνηση δεν έχει πάει σε εκλογές, έχοντας στείλει νέα εκκαθαριστικά φόρου.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών δίνει «μάχη» με το «κουαρτέτο» των θεσμών ώστε να εφαρμοστούν με εκπτώσεις οι αλλαγές στη φορολογία επαγγελματιών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αγροτών.

Όσον αφορά στις προθεσμίες για υποβολή φορολογικών δηλώσεων και πληρωμή φόρων, όπως ξεκαθαρίζουν από την Καραγεώργη Σερβίας, άλλη παράταση δεν πρόκειται να δοθεί, καθώς θα πρέπει μέσα στο 2015 να εισπραχθεί ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων και το αργότερο έως τα τέλη Φεβρουαρίου οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με την τελευταία παράταση, ως τελευταία προθεσμία για υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έχει καθοριστεί η 26η Αυγούστου ανεξαρτήτως τελευταίου ψηφίου ΑΦΜ των φορολογουμένων.

Για την πληρωμή της 1ης δόσης του φόρου που θα προκύψει από τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται από 19 Ιουλίου 2015 και μετά, η προθεσμία λήγει στις 31 Αυγούστου, ενώ η 2η και η 3η (και τελευταία) δόση θα πρέπει να καταβληθούν ως τις 30 Σεπτεμβρίου και ως τις 30 Νοεμβρίου αντίστοιχα.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε ανακοίνωσή της δηλώνει την ικανοποίησή της για τον ρυθμό με τον οποίο προχωρά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των πολιτών, αφού έχει ήδη υποβληθεί το 70% των δηλώσεων που αναμένει το υπουργείο. Η ΓΓΔΕ όμως υπενθυμίζει στους πολίτες ότι όσοι υποβάλουν δήλωση μετά τις 26 Αυγούστου, δηλαδή εκπρόθεσμα, θα επιβληθούν κυρώσεις στους φορολογουμένους όπως πρόστιμο 100 ευρώ (σε περίπτωση μη τήρησης βιβλίων) και προσαύξηση φόρου 0,73% για κάθε μήνα, στο ποσό του φόρου.

Αυτά όσον αφορά στο φόρο εισοδήματος. Γιατί για τον ΕΝΦΙΑ ο τελικός αριθμός των δόσεων δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Για να πληρωθεί σε 6 δόσεις, δηλαδή η 1η στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου θα πρέπει να ψηφιστεί σχετική διάταξη. Με βάση τα ισχύοντα τελευταία δόση ΕΝΦΙΑ πρέπει να καταβληθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ του περσινού έτους που πληρώθηκε έως τον Φεβρουάριο του 2015 άλλαξαν με νομοθετική ρύθμιση η οποία όμως δεν επέκτεινε τις δόσεις για τους επόμενους ΕΝΦΙΑ.

Από την άλλη, ερωτηματικό παραμένει αν τελικά θα αλλάξουν οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ ώστε να δοθεί μία μικρή έστω φορολογική ανάσα σε ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα και κατοικίες λίγων τετραγωνικών.

Η πρώτη κατοικία δεν εξαιρείται από τον ΕΝΦΙΑ ούτε ισχύει κάποιο αφορολόγητο, ενώ και φέτος θα προσδιοριστεί με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η πιθανή εφαρμογή ενός αφορολόγητου, οι συντελεστές προσδιορισμού του φόρου και τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Οι όποιες αλλαγές γίνουν σε καμία περίπτωση δεν θα αλλάξουν το προσδοκώμενο εισπρακτικό αποτέλεσμα των 2,65 δισ. ετησίως.

Οι κύριες αλλαγές που εξετάζονται είναι οι εξής:

  • Μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου με ταυτόχρονη αύξηση των συντελεστών του (σήμερα εφαρμόζεται σε αντικειμενική αξία άνω των 300.000 ευρώ).
  • Αλλαγές στους συντελεστές προσδιορισμού του κύριου φόρου (μείωση συντελεστών για κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία και αύξηση συντελεστών στα υψηλότερα κλιμάκια).
  • Μείωση του φόρου για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
Σε ποιους μειώθηκε και ποιοι απαλλάχθηκαν από τον ΕΝΦΙΑ το 2014

Μείωση φόρου 50% για όσους έχουν:

1ον. Συνολικό εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό):

  • Έως 9.000 €: Άγαμος
  • Έως 10.000 €: Έγγαμος χωρίς παιδιά
  • Έως 11.000 €: Έγγαμος με 1 παιδί
  • Έως 12.000 €: Έγγαμος με 2 παιδιά

2ον. Συνολική επιφάνεια κτισμάτων: Έως 150 τ.μ.

3ον. Συνολική αντικειμενική αξία ακινήτων:

  • Έως 85.000 €: Άγαμος
  • Έως 150.000 €: Έγγαμος χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με 1 παιδί
  • Έως 200.000 €: Έγγαμο με έως 2 παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με 2 παιδιά

Μηδενικό φόρος για: Τρίτεκνους, πολύτεκνους, άτομα με αναπηρία άνω του 80%

Προϋποθέσεις:

1ον. Ετήσιο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό):

  • Έως 16.000 €: Έγγαμος με 3 παιδιά
  • Έως 17.000 € : Έγγαμος με 4 παιδιά
  • 12.000 € για άγαμο έως 15.000 € για έγγαμο με 2 παιδιά: Άτομα με αναπηρία άνω 80%

2ον. Συνολική επιφάνεια κτισμάτων: Έως 150 τ.μ.

Πηγή: in.gr/Ντίνος Σιωμόπουλος

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet