«Κληρώνει» μετά τις 21 Νοεμβρίου για το Κοινωνικό Μέρισμα
Print Friendly, PDF & Email
Οικονομία-Αγορά

«Κληρώνει» μετά τις 21 Νοεμβρίου για το Κοινωνικό Μέρισμα

Στα 900 εκατ. ευρώ ανέβασε το ύψος των παροχών από το φετινό υπερπλεόνασμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τη συνέντευξη του την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018 στον Alpha, κλείνοντας έτσι το μάτι σε όσους αναμένουν το κοινωνικό μέρισμα.

Να σημειωθεί πως από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο ίδιος είχε πει πως το εάν θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα εφέτος θα κριθεί στο τέλος του έτους. Καθώς οδεύουμε στο ορόσημο αυτό ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε εμμέσως τις προθέσεις του. Κατά πληροφορίες μετά τις 21 Νοεμβρίου το ζήτημα θα έχει ξεκαθαρίσει.

Δεδομένου ότι το 2019 είναι εκλογική χρονιά και δεδομένου ότι βάσει του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου εφέτος είναι η τελευταία οικονομική χρήση που υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης κοινωνικού μερίσματος, η κυβέρνηση δεν θέλει να χάσει την ευκαιρία και ήδη επεξεργάζεται τρόπους αξιοποίησης του εφετινού υπερπλεονάσματος.

Καθώς οι θεσμοί έχουν ήδη ζητήσει να υπάρξει ένα δημοσιονομικό μαξιλάρι για το 2019, το διαθέσιμο ποσό από τον εφετινό δημοσιονομικό χώρο θα μειωθεί. Άλλες εκτιμήσεις αναφέρουν πως θα κρατηθεί μαξιλάρι 300 εκατ. ευρώ, άλλες μιλάνε για μεγαλύτερο μαξιλάρι.

Σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός είναι να δοθούν περίπου 450 εκατ. ευρώ για κοινωνικό μέρισμα και αυτό διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Στη βάση αυτή είναι πρόωρο να μιλήσει κανείς για το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι, αφού ο προϋπολογισμός θα κρίνει το συνολικό ποσό διάθεσης αλλά και τον τελικό αριθμό της εκτίμησης των δικαιούχων.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι το κοινωνικό μέρισμα ανήλθε συνολικά σε 720 εκατ. ευρώ και χορηγήθηκε με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το ανώτατο εισοδηματικό κριτήριο έφτανε στα 27.000 ευρώ, ενώ το περιουσιακό όριο ανερχόταν σε 180.000 ευρώ. Κυμαινόταν από 250 έως 1.350 ευρώ και αφορούσε σε περίπου 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet