«Κοινωνικό πρόγραμμα» για όλη την ευρωζώνη οραματίζεται ο Γ. Βαρουφάκης
Οικονομία-Αγορά

«Κοινωνικό πρόγραμμα» για όλη την ευρωζώνη οραματίζεται ο Γ. Βαρουφάκης

Σχέδιο τεσσάρων σημείων με κοινωνικό πρόγραμμα για ολόκληρη την ευρωζώνη οραματίζεται ο Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel το οποίο επικαλείται γνώση βιβλίου που πρόκειται να δημοσιευτεί στο τέλος Φεβρουαρίου.

Αναφέρεται ότι οι προτάσεις που παρουσιάζονται δεν χρειάζονται αλλαγή των υφιστάμενων Συνθηκών και προβλέπουν σημαντικό ρόλο τόσο της ΕΚΤ όσο και του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού ESM.

To γερμανικό περιοδικό επικαλείται γνώση του περιεχομένου βιβλίου που πρόκειται να δημοσιευτεί στη Γερμανία στο τέλος του μήνα και στο οποίο ο Γ. Βαρουφάκης και άλλοι δύο αγγλοσάξονες οικονομολόγοι παρουσιάζουν, όπως αναφέρεται, σχέδιο τεσσάρων σημείων για την αναδιάρθρωση της ευρωζώνης.

Στις προτάσεις, σύμφωνα με την αναφορά, είναι οι κεφαλαιακές ενισχύσεις του μηχανισμού ESM προς προβληματικές τράπεζες να συνοδεύονται από παραχώρηση μεριδίων σε αυτές.

Κεντρικός είναι ο ρόλος της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών οι οποίες, όπως αναφέρει το Spiegel επικαλούμενο γνώση του βιβλίου, καλούνται να αναλάβουν μέρος των οφειλών κρατών με πολύ υψηλό χρέος αλλά και να εκδίδουν ομόλογα, μέσω των οποίων θα χρηματοδοτούνται αναπτυξιακά προγράμματα που θα φτάνουν το 8% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Τέλος, σύμφωνα με τις αναφορές, προτείνεται η θεσμοθέτηση κοινωνικού προγράμματος για το σύνολο της Ευρωζώνης με κεφάλαια που θα προέλθουν από τις κεντρικές τράπεζες των «19», οι οποίες θα παραιτηθούν από απαιτήσεις επί τοκοχρεολυσίων.

Σύμφωνα με την αναφορά, το σχέδιο δεν απαιτεί αλλαγή των υφιστάμενων Συνθηκών και λαμβάνει υπόψη τις γερμανικές επιφυλάξεις.

Πηγή: tanea.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet